Nickerie.Net, zondag 06 december 2015


Econoom Guillermo Samson verwacht spoedig een tweede devaluatie

05/12/2015  - Naomi Hoever

Econoom Guillermo Samson verwacht niet later dan april/mei 2016 een tweede devaluatie. Econoom Guillermo Samson verwacht niet later dan april/mei 2016 een tweede devaluatie. Foto: youtube PARAMARIBO - De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Siegmund Proeve, vindt dat critici onnodig geesten oproepen die zij niet kunnen bezweren. Hij reageert op uitspraken van onder anderen oppositieleden dat een tweede devaluatie niet mag worden uitgesloten. In antwoord op de vraag of het kan gebeuren zegt hij dat het niet hoeft, indien de juiste maatregelen worden genomen, zoals diversifiŽren van de economie en investeren in de landbouw. De econoom Guillermo Samson verwijt de toenmalige governor van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad, mismanagement.

Hij verwacht niet later dan april/mei 2016 een tweede devaluatie. "Wij hebben SRD 85.000 per maand betaald aan een governor om onze deviezenvoorraad naar beneden te brengen. Nu als minister zorgt hij ervoor dat onze staatsschuld omhooggaat." Volgens Samson rust boven het hoofd van elke inwoner van Suriname een schuld van SRD 15.000. Volgens de econoom is een tweede devaluatie verwachtbaar. Want de prijs van SRD 4.20 voor 1 US dollar wordt nergens gehanteerd. De koers is sinds de devaluatie op SRD 4.50.

"De dollar is nergens te vinden. Wij hebben geen dekking, er is een enorme druk op de dollar, deviezen zijn op, er is geen goud en ook geen productie." Parlementslid Gregory Rusland zegt de regering niet heeft gedacht aan de dag van morgen, er is geen reserve meer en alles wat de Staat heeft verdiend, is op. Rusland vreest dat de reguliere betalingen niet meer gedaan kunnen worden. Hij zegt dat de dekking minder is. "Wij kijken uit naar de beslissingen van de regering, want zij heeft deze situatie gecreŽerd", aldus Rusland.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 06-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics