Nickerie.Net, woensdag 09 december 2015


“Jullie dood is niet voor niets geweest”

“Ik ben hier vandaag om jullie 15 helden te bedanken voor de strijd die jullie voor mij en alle andere Surinamers hebben gevoerd. Ik wil jullie vertellen dat jullie dood niet voor niets is geweest.” Zo sprak Gail, de  kleindochter van de op 8 december 1982 vermoorde vakbondsman Cyrill Daal. Vandaag werd een bloemenhulde gebracht op de plek Bastion Veere waar 33 jaar geleden 15 burgers zijn vermoord door het toenmalig regiem onder leiding van Desi Bouterse.

Tijdens die plechtigheid kwamen behalve geestelijken ook Gail en Sahara, kleindochter van Harold Riedewald en Andre Kamperveen, aan het woord. Gail stond stil bij de Suriname van nu, die volgens haar mede dankzij de strijd van de 15 slachtoffers tot stand is gekomen.

Ze zei: “Ik leef in een land waar ik vandaag kan zeggen wat ik wil, omdat jullie 33 jaar geleden hier, precies hier, naar boven zijn gebracht om doodgeschoten te worden; omdat jullie streden voor vrijheid van meningsuiting.

Ik leef in een land waar ik om de vijf jaar mijn stem mag uitbrengen op welke politieke partij ik ook wil, omdat jullie 33 jaar geleden hier, preceis hier, naar boven zijn gebracht om doodgeschoten te woren; omdat jullie streden voor democratie.

Ik leef in een land waar het Hof van Justitie beslist dat de rechtzaak tegen de schuldigen van deze moorden heropend moet worden omdat jullie 33 jaar geleden hier, precies hier, naar boven zijn gebracht om doodgeschoten te worden; omdat jullie streden  voor een rechtsstaat.”

Sahara ging in op hoe het zou zijn als haar grootvaders nog in leven zouden zijn. “Ik ben de jongste kleindochter van Andre Kamperveen. Als hij er zou zijn, zou hij nu 91 jaar oud zijn.  Als hij er nog zou zijn, zou hij mij als jongste kleindochter vast meegenomen hebben naar voetbalwedstrijden, omdat hij zoveel van voetballen hield.

Ik weet zeker dat het hem niet zou schelen als het een meisje zou zijn. Als hij er nog zou zijn, zou hij mij als jongste kleindochter meenemen naar ABC, het radiostation dat zijn naam draagt Ampies Broadcasting Corporation.

Ik weet zeker dat het hem niet zou kunnen schelen als ik nou wel of niet van radio hield. Als hij 91 zou zijn en hulp nodig zou hebben, omdat hij ouder was geworden, had ik hem zeker geholpen.

Ik ben Sahara, kleindochter van Harold Riedewald. Als hij er zou zijn, zou hij zeker 82 jaar oud zijn. Als hij er nog zou zijn, zou hij elke keer als ik meedeed aan ballet of toneel voorin de zaal zitten, omdat hij zelf een geweldige toneelspeler was.

Ik weet het zeker dat het hem niet zou kunnen schelen als ik verkeerde pasjes zou doen of mijn tekst zou vergeten.  Als hij er nog zou zijn, zou hij graag willen dat ik advocaat moest worden. Dan zou hij me erop wijzen wat verkeerd gaat in het land.”

 
Bron/Copyright:
Nickerie.Net /GFC 09-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics