Nickerie.Net, donderdag 17 december 2015


Rijstboeren doen aangifte tegen Adron

17/12/2015 G. Rozenblad

Nickerie - De rijstboeren van de Gangaram Pandayweg hebben de daad bij het woord gevoegd en dinsdag aangifte gedaan bij de politie van Saramacca tegen het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (Adron) wegens oplichting. De boeren verwijten Adron dat zijn rijstrassen slecht kiemen, maar ook tegenvallende oogsten zouden opleveren. Zij verwijten het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) het centrum in bescherming te nemen, omdat veldbezoeken van ambtenaren de beweringen van de boeren hebben bevestigd en het ministerie toch niet optreedt.

Adviseur Kenneth Sukul zegt dat de boeren serieus zijn in hun aanklacht. Wat de politie met de klacht doet, is een andere zaak. Hij liet eerder blijken dat de aanklacht in feite slechts een opstapje is in de voorbereiding van een rechtsproces. Een boer heeft dit al gedaan, maar wacht nu al bijna een jaar op behandeling van de zaak.

"Het gaat om beleid dat wij willen afdwingen", verduidelijkt Sukul. Ondertussen bereiden de boeren zich logistiek voor om hun collega's in Nickerie de komende dagen te ondersteunen in hun protest. Die protestmanifestatie wordt gehouden, omdat ook zij moe zijn van het klagen. Het protest moet LVV ertoe brengen beleid te maken in het belang van de boeren.

"Het is de politiek die bezig is met de sector", beweert Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Raad van Bestuur van Adron, maar ook voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP). Hij haalt uit naar Sukul en de zijnen en stelt dat LVV aan deze boeren gratis zaaizaad van de beste kwaliteit heeft geleverd.

Rampadarath beweert dat ze het zaad doorverkocht hebben aan Harnandan Oemraw, voorzitter van de andere boerenorganisatie Surinaamse Padieboeren Associatie. In de plaats daarvan zou er inferieure Guyanese kwaliteit zijn ingekocht. Hij meent dat zowel Sukul als Oemraw pion is van de VHP en dat beiden worden aangezet om steeds weer heibel te maken over de sector. "Waarom hoor je nooit leden van de VPP klagen?"

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 16-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics