Nickerie.Net, zaterdag 19 december 2015


Boeren vragen president daadkracht bij aanpak chaos rijstsector

19/12/2015 - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren hebben president Desi Bouterse dringend gevraagd maatregelen te nemen tegen “de chaotische situatie en hebzucht” in de rijstsector. Ongeveer honderd rijstboeren van Nickerie, ondersteund door collega’s van Saramacca en Coronie, hebben vrijdag de Surinaamse Padie Boeren Associatie ondersteund bij het aanbieden van een petitie aan de districtscommissaris, met verzoek die door te geleiden naar het staatshoofd.

De petitie is een opsomming van zaken die vaak door de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) ter sprake zijn gebracht, zoals lage padieprijzen waardoor boeren hun schuld bij de bank niet kunnen aflossen, een boeterente krijgen en bovendien risico lopen dat hun bezittingen in beslag worden genomen. De president zou ook moeten bemiddelen dat de banken rekening houden met de precaire financiële situatie door de rente te bevriezen en een aflossingsvrije periode in te bouwen. De boeren willen verder dat de beloofde zestig US dollar per hectare en twee zakken mest inderdaad worden afgegeven.

Er wordt ook aandacht gevraagd voor de verdeeldheid in de sector, waardoor een noodzakelijk productschap niet tot stand kan komen. De SPBA wil niet langer bemoeienis van de politiek met het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) en verlangt dat het instituut bemand wordt met deskundigen. Hierdoor zoudeneindelijk rijstrassen van hoge kwaliteit, goede ziekteresistentie en lage kosten kunnen worden ontwikkeld. De boeren willen verder dat de president de rijstsector betrekt bij oplossingsmodellen voor de huidige economische crisis in het land.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 19-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics