Nickerie.Net, woensdag 23 december 2015


Achterstand in padie-inzaai verder opgelopen

22/12/2015 - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De achterstand bij de inzaai van padie in Nickerie is dit najaarsseizoen verder opgelopen. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft maandag een inzaai geregistreerd van iets meer dan 9.000 hectare (ha). Hiervan is 7.000 ha ingezaaid door kleine rijstboeren en de rest door de grotere collega's. In dezelfde periode in 2014 was ongeveer 20.000 ha ingezaaid.

"Dat betekent dat wij een achterstand hebben van ongeveer 11.000 ha", zegt LVV Regio West- coördinator Guido van der Kooye. De hoofdoorzaak is volgens hem gebrek aan water om de rijstarealen te bewerken. Ondanks dat de pompen bij het pompgemaal Wakay werken, kunnen de achtergelegen landbouwgebieden niet bevloeid worden via de normale zwaartekracht."

De meeste grote rijstboeren zijn gevestigd langs de Nickerierivier en zijn afhankelijk van het rivierwater, "maar nu hebben wij een situatie dat de zouttong zich voorbij de landbouwbedrijven heeft verplaatst, waardoor het trekken van water uit de rivier onmogelijk is voor de grote boeren". Ondanks de ongunstige situatie verwacht Van der Kooye dat de inzaai tegen het einde van de inzaaiperiode - die op 31 december sluit - zal toenemen tot 17.000 ha.

Middenstandsboer Soerjadie Diran is het niet eens met Van der Kooye. "Het is onmogelijk dat de boeren binnen tien dagen tijd ongeveer 8.000 ha kunnen inzaaien. We hebben de afgelopen zeven weken slechts 9.000 ha ingezaaid en hoe verwacht hij dat er plotseling zoveel wordt ingezaaid?"

De boer kan zijn arealen in de Middenstandspolder niet beplanten omdat daar het probleem het ergst is. "We kunnen niks doen, omdat wij helemaal geen water kunnen krijgen vanuit Wageningen. Wij kunnen ook niet rekenen op de pompen, die meer defect zijn dan operationeel."

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 22-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics