Nickerie.Net, donderdag 31 december 2015


Retro 2007:

Celstraf voor directeur Sigmund Proeve van de Surinaamsche Bank

PARAMARIBO, 31 aug 2007 – Directeur Sigmund Proeve van De Surinaamsche Bank is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Het illegaal overmaken van geld voor het Amerikaanse Dorsett Hotels & Resorts is volgens de rechter bewezen. De Centrale Bank van Suriname ziet geen gevolgen voor de dienstverlening.

Celstraf voor directeur Sigmund Proeve van de Surinaamsche BankCliënten zouden zich geen zorgen hoeven te maken over hun belangen. “De Centrale Bank zal erop toezien dat de Surinaamsche Bank financieel gezond blijft”, wordt gesteld in een verklaring. De Raad van Commissarissen van de bank zegt nog steeds alle vertrouwen te hebben in de directie, ook al omdat de instelling er met de haren bij is gesleept. “De veroordeling is niet terecht”, aldus de raad.

Een deel van de straf is voorwaardelijk. Proeve zal zes maanden moeten zitten als het vonnis wordt uitgevoerd. De rechter heeft weliswaar geen onmiddellijke aanhouding gelast en er is hoger beroep aangetekend. Evenveel straf kreeg oud-directeur Edward Muller. De bank moet ook één miljoen Surinaamse dollar (ongeveer driehonderdduizend euro) boete betalen.

In 1998 zijn rekeningen geopend voor het storten van vreemde valuta. Dit gebeurde zonder toestemming van de Deviezencommissie. Ook zijn in het diepste geheim miljoenen dollars overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, wat ook niet mag zonder toestemming. Het geld was afkomstig van casinoactiviteiten, waarin ook klokkenluider Vinodh Parbhoe aandelen had. Parbhoe is in 2001 op straat doodgeschoten.

Update 2015: In december 2015 maakte Desi Bouterse bekend dat hij graag Proeve wil aanstellen als president van de Centrale Bank.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /Waterkant 30-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics