Nickerie.Net, vrijdag 01 januari 2016


Verwerkers moeten rijstboeren ongeveer SRD 3 miljoen betalen

30/12/2015

PARAMARIBO - De Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) heeft uitgerekend dat een aantal molenaars/verwerkers een gezamenlijke schuld van ongeveer SRD 3 miljoen heeft bij meer dan honderd rijstboeren. Zij zijn het maandenlange wachten moe en zullen nu via de rechter proberen betaling af te dwingen. Dit zegt de voorzitter van de SPBA, Harinandan Oemraw. Deze organisatie en de boeren bespreken woensdagmiddag de details van de rechtszaak.

De padieboeren uiten hun misnoegen over het maandenlange wachten op hun gelden.De padieboeren uiten hun misnoegen over het maandenlange wachten op hun gelden. Foto: Beta Debidien

Er zijn molenaars/verwerkers die een achterstand in betaling hebben van zelfs twee tot drie seizoenen. Bovendien wordt de padie al drie seizoenen beneden de kostprijs verkocht. Oemraw maakt zich ernstig zorgen over de problemen waarmee de producenten in Nickerie nu worden geconfronteerd. Ondanks dat sommige boeren niet of niet volledig zijn uitbetaald, hebben boeren elk seizoen weer geprobeerd om met extra inspanning te blijven produceren in de hoop dat het spoedig beter wordt. De redactie verneemt van een molenaar/verwerker dat zodra hij geld heeft ontvangen voor geleverde rijst aan Venezuela hij de boeren zal betalen.

Ook Soedeshchand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel van de Fal,maakt zich ernstig zorgen over de situatie waarin veel boeren verkeren.Jairam zegt dat de overheid de sector voor verdere ondergang kan behoeden door de brandstofheffing op de padieproductie onmiddellijk af te schaffen, waardoor de boeren tegen een prijs van ongeveer SRD 2 per liter diesel kunnen aanschaffen, tot een maximum van 120 liter per ha. Daarnaast zijn transparantie en controle op de prijzen van alle benodigdheden voor de landbouw nodig, opdat de kostprijs niet onnodig omhoog wordt geschroefd.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /De West 30-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics