Nickerie.Net, maandag 04 januari 2016


OfficiŽle inzaaiperiode afgesloten met 19.000 ha

04/01/2016 - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De officiŽle inzaaiperiode van 1 november tot en met 31 december is in Nickerie afgesloten met ongeveer 19.000 ha aan ingezaaid areaal. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West verwacht dat dit aantal, door de uitloopperiode tot medio januari, zal stijgen tot ongeveer 25.000 ha.

Boeren zijn bezig een rijstareaal handmatig in te zaaien. De officiŽle inzaaiperiode is afgesloten met ongeveer 19.000 ha aan ingezaaid areaal.Boeren zijn bezig een rijstareaal handmatig in te zaaien. De officiŽle inzaaiperiode is afgesloten met ongeveer 19.000 ha aan ingezaaid areaal. Foto: dWT Archief

"Het kan zijn dat de boeren in Wageningen en de omliggende landbouwgebieden tot de derde week van januari blijven inzaaien waardoor het aantal hectaren verder zal stijgen naar tussen de 27.000 en 28.000", zegt LVV-coŲrdinator Guido van der Kooye. Hij is blij dat de overheid er alles aan heeft gedaan dat de boeren een optimale inzaai hebben kunnen realiseren in het tussenseizoen. Jammer noemt hij het dat de grote rijstboeren aan de rechteroever van de Nickerierivier niet kunnen inzaaien.

"Dat komt doordat het zout de rivier is binnengedrongen, waardoor het trekken van zoetwater onmogelijk is geworden voor de rijstbedrijven langs de Nickerivier." Van der Kooye weet dat enkele grote rijstboeren nog bezig zijn met de natte grondbewerking. De inzaai kwam langzaam op gang "omdat de overheid pas tegen medio november geld beschikbaar heeft gesteld aan het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project". Daarnaast hadden de rijstboeren te kampen met een tekort aan geld, omdat dit al maanden vastzit bij opkopers/verwerkers.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 30-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics