Nickerie.Net, dinsdag 05 januari 2016


NPS en VHP nemen terugroepgevecht over

PARAMARIBO - Het dispuut over de terugroeping van PL-parlementariėrs Raymond Sapoen en Diepakoemar Chitan zal verder uitgevochten worden door de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Dit is volgens voorzitter Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur (PL) met hen afgesproken. De twee leden die de plekken van Sapoen en Chitan moeten invullen, komen namelijk uit deze partijen.

Ondanks de terugroeping van PL, heeft het Centraal Hoofdstembureau (CHS) maandag namelijk besloten dat de dissidenten nog steeds deel uitmaken van De Nationale Assemblee (DNA). "Die beslissing van CHS interesseert ons niet", zei Somohardjo maandagmiddag op een persconferentie. Hij houdt eraan vast dat het CHS totaal niet bevoegd is om het besluit van de partij te beoordelen. De twee andere partijen zullen zich verder bezighouden met de 'koppigheid' van CHS.

NPS-voorzitter Gregory Rusland had niet anders van het CHS verwacht dan een beslissing in het voordeel van de zittende regering. "Je kunt niet van een instituut, dat voornamelijk is ingevuld door NDP-vertegenwoordigers, verwachten dat het een beslissing neemt dat in het nadeel van de regering werkt", zegt Rusland. Hij wil inhoudelijk nog niet op de zaak reageren, maar zegt dat de juristen van de partij de zaak rustig bekijken.

Somohardjo gaat zich nu richten op wat er in DNA zal gebeuren. Pertjajah Luhur zal voorzitter Jennifer Geerlings-Simons aanschrijven met de mededeling dat de twee dissidenten teruggeroepen zijn en dat zij hen niet meer moet uitnodigen voor DNA-vergaderingen. Als Simons dit toch doet, mag zij een rechtszaak tegen zich verwachten.

Voormalig CHS-voorzitter Lothar Boksteen is het roerend eens met Somohardjo. "Als de partij het besluit aan CHS toekent, moet het een andere parlementariėr benoemen". Hij onderstreept weliswaar dat hij het niet eens is met de wet, maar dat het CHS geen andere keus heeft dan uit te voeren wat de wet voorschrijft. Hij kijkt uit naar een initiatief van politici om deze wet te wijzigen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 05-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics