Nickerie.Net, dinsdag 12 januari 2016


VHP transformeert tot ‘grootste multi-etnische partij’

Written by: De West 2016/01/11

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) onder leiding van Chandrikapersad Santokhi houdt in verband met haar 67ste verjaardag de conferentie: ‘Reflectie en heroriëntatie voor transformatie naar de grootste multi-etnische politieke organisatie’. De partij streeft ernaar om de grootste politieke partij in Suriname te worden. Met deze conferentie wordt alvast de aanvang gemaakt met het bepalen van de richting van de ‘nieuwe’ VHP om dit doel te realiseren. “Een doel dat zeker wel realiseerbaar is”, reageert partijtopper en parlementariër Krishna Mathoera tegenover De West: “Het gaat ons absoluut lukken”, zegt ze optimistisch. De conferentie vindt plaats op zaterdag 16 januari, de jaardag van de partij.

VHP transformeert tot  ‘grootste multi-etnische partij’Tot nu toe is het de VHP nog niet gelukt om de grootste multi-etnische partij te worden. Dit zou volgens Mathoera te wijten zijn aan de geschiedenis. Verschillende groepen zijn uit verschillende werelddelen gekomen en zijn ook apart gehouden op verschillende locaties en woongebieden, waardoor communicatie over en weer met elkaar niet werd gestimuleerd. “De groepen waren toen verdeeld, maar naarmate de tijd verstreek, vorderden de sociale activiteiten en de integratie. We zijn elkaar gaan accepteren”, aldus Mathoera. Leiders hebben volgens haar de taak om eenheid en vertrouwen te stimuleren en dat wil de VHP ook gaan doen.

Als multi-etnische samenleving zijn er nooit problemen tussen de diverse rassen als het aankomt op wonen. “We wonen samen, wij eten samen, we trouwen ook met elkaar. Iedereen heeft wel een familielid die van een andere etnische afkomst is. Als woongemeenschap merken we niet dat we multi-etnisch zijn. Pas als er bestuurlijke functies moeten worden bekleed, komt de etniciteit bijkijken.” Volgens de jonge politicus zijn de diverse rassen bang dat hun belangen niet volledig zullen worden behartigd door de andere groep waardoor er automatisch wordt gekeken naar de eigen kleur. “Iedereen is angstig en denkt dat wanneer ze hun eigen mensen niet zien op een bestuurlijke post dat hun belangen in gevaar zijn. Deze angst is niet helemaal ongegrond”, vindt Mathoera. Ze geeft toe dat in het verleden verschillende partijen zich vaker schuldig gemaakt hebben aan het accommoderen van loyalisten en ‘mensen die op hen lijken’. Maar de VHP wil in de nieuwe politiekvoering kappen hiermee.

Om deze angst bij het electoraat weg te nemen, zou volgens Mathoera elke politieke partij er goed aan doen de eenheid onderling te propageren, iets wat de VHP steeds heeft gedaan. Zij zegt dat de grondbeginselen van de VHP nationalistisch zijn en niet discrimineren. “Het is de samenleving die niet stemt op basis van grondbeginselen, maar op basis van de etniciteit. Er wordt niet gekeken naar de idealen maar naar de mensen, ongeacht of ze wel in staat zijn om de belangen van een ieder te behartigen.” Daarom is het tijd geworden een discussie hierover te starten, zodat de partij meer draagvlak krijgt. “Wil je draagvlak krijgen, dan moeten grote groepen achter je staan.” De partij moet toegankelijk zijn voor elk ras, voor elke jongere en voor elke vrouw, meent Mathoera. De VHP heeft topkader en is volgens haar wel in staat om de doelen te verwezenlijken. Ook de oude politici binnen de partij staan achter de voornemens van de partij.

-door Seshma Bissesar-

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /De West 11-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics