Nickerie.Net, zaterdag 16 januari 2016


De Bom is gebarsten, de NDP beerput is open

Al is de leugen zo snel de waarheid achterhaalt hem wel. Eerlijkheid is de enige sleutel van vertrouwen die je nooit kunt laten bijmaken wanneer hij gebroken is. De op hol geslagen koers het gevolg is van de koppige en arrogante regering Bouterse. Ondanks de waarschuwingen hebben de verhogingen toch plaatsgevonden. Nu blijkt dat er geen vertrouwen is in de financiŽle autoriteiten en de regering.

De oppositie, vooral de VHP in de persoon van voorzitter Santokhi, had constant gewezen op de misstanden van het financieel monetair beleid met fact and figures. Maar dat werd tegengesproken. Men verweet de oppositie van Leugens. Elke dag werd op Bakana Tori door Cliff Limburg, gezegd dat Chan e Ley. Wie is nu de leugenaar?

De Regering onder leiding van Desirť Delano Bouterse, De Centrale Bank van Suriname onder leiding van Gillmore Hoefdraad en de NDP, zijn verantwoordelijk voor het beleid, en de gevolgen ervan, die vernietigende effecten heeft naar de samenleving. De verantwoordelijken van het monetaire beleid en DNA-leden van de NDP geven nu elkaar de schuld.

De voorzitter van de VHP zegt dat deze situatie heel zorgwekkend is. Er wordt thans monetair gefinancierd. Op het moment dat dit gebeurt, wil dat zeggen dat men meer geld uitgeeft dan er dekking voor is. Een gevolg hiervan kan zijn dat de wisselkoers uit balans schiet.

Het financieel-economisch platform had tal van goede adviezen gepresenteerd aan de regering. Die adviezen die door deskundigen waren gepresenteerd, zijn niet opgevolgd, zoals die waren. Men heeft met zijn mensen op zijn eigen manier invulling aan de gepresenteerde adviezen gegeven. Als de regering niet luistert krijg je dit soort zaken.

De voorzitter van de VHP, de heer Santokhi, had in de maand September 2015 in het parlement aangehaald dat bepaalde maatregelen, zoals verhogingen van de nutsvoorzieningen en prijsverhogingen, niet zomaar doorgevoerd konden worden.

Ondanks de waarschuwingen hebben de verhogingen toch plaatsgevonden. Nu blijkt dat er geen vertrouwen is in de financiŽle autoriteiten en de regering. Dit alles heeft geresulteerd in problemen in het land die niet onderschat moeten worden.

Een van de problemen is een drastisch tekort aan valuta en dit komt vanwege het feit dat men in de afgelopen periode verkeerde prioriteiten heeft gesteld. Het gaat onder andere om het verspillend beleid. Hierdoor is de Centrale Bank van Suriname niet meer in staat te interveniŽren naar de banken toe.

De voorzitter van de VHP vindt dat er een crisisbeleidsplan moet komen om de financiŽle problemen te kunnen oplossen. De governor van de CBvS moet een deskundig team samenstellen en dat samen met het International Monetary Fund ( IMF) en andere financiŽle instituten, een crisis monetair plan opstellen.

De sociaal-economische raad moet verder zo snel als mogelijk geÔnstalleerd worden om samen met het crisisplan van de regering tot een integraal plan te komen om deze crisis in Suriname aan te pakken. Zolang men dit niet doet, gaat het zo blijven of erger worden in het land.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /Ingezonden 16-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics