Nickerie.Net, dinsdag 19 januari 2016


Max Nijman overleden

19/01/2016 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - De populaire zanger Max Nijman is dinsdag in Nederland overleden. In 2012 zette hij tijdens een groot afscheidsconcert in het Anthony Nesty Sporthal een punt achter zijn actieve loopbaan. Met het overlijden van Max Nijman is Suriname beroofd van een van haar allergrootste zangers, zegt platenlabel Topnotch in een persbericht. Ai Sranan, Farawe, Adjosi, Mama, Iene Miene Mutte; Surinamers van jong tot oud kunnen zijn hits woord voor woord meezingen.

Max Nijman 1941-2016Max Nijman 1941-2016

Max Reinier Nijman (Moengo, 1941) trad op zijn zestiende voor het eerst op tijdens een feest van de plaatselijke voetbalclub. Het publiek raakte buiten zinnen door zijn loepzuivere vertolking van het repertoire van de Amerikaanse soulster Brook Benton. Op aandringen van de Amerikaanse staf van bauxietbedrijf Suralco vloog Nijman elk weekend naar Paramaribo waar de theaters en nachtclubs voor hem volstroomden.

Nadat hij in de club van Mighty Sparrow op Trinidad had opgetreden met Johnny Nash, Wilson Pickett en Ben E. King ging hij op advies van zijn grote voorbeeld Brook Benton zelf liedjes componeren en teksten schrijven. Daarin zong hij gepassioneerd over het moederland, zijn overleden moeder en het slavernijverleden. Bij voorkeur in het Surinaams, waarmee Nijman de ontwikkeling van de culturele identiteit van de jonge natie versnelde.

In 1968 vertrok hij met zijn grote liefde Rinia naar Nederland. Zijn afscheidsconcert in Paramaribo werd rechtstreeks uitgezonden op televisie. Als een van de eerste Surinaamse artiesten kreeg Nijman een platencontract aangeboden. Hoewel zijn vele singles en elpees het goed deden bij het Surinaamse publiek moest Nijman het vooral van zijn live optredens hebben. Met zijn band The New Faces toerde hij door Nederland, BelgiŽ, Zwitserland, Zweden en vooral Duitsland.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 19-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics