Nickerie.Net, donderdag 28 januari 2016


Boeren investeren ruim SRD 100 miljoen in de rijstsector

NIEUW-NICKERIE - Boeren investeren gezamenlijk ruim SRD 100 miljoen per seizoen in de rijstsector, gebaseerd op een inzaai van ongeveer 30.000 hectare. Het neveneffect hiervan moet niet onderschat worden, omdat elke ontwikkeling in de rijstsector doorwerkt in alle overige sectoren zoals de bouw, handel en dienstverlening.

Vanwege schaarste aan water maken rijstboeren meer kosten door water te pompen naar de arealen.Dat zei Mahinderpersad Kalipersad, filiaalhouder van De Surinaamsche Bank (DSB) in Nickerie. Volgens hem heeft de rijstsector ook de grootste financiŽle impact in de Nickeriaanse economie. "Als het even niet goed gaat in de rijstsector, klagen vanaf de winkelier tot de grote handelszaken in het westen van het land."

Gelet op de situatie in de sector heeft DSB uitgaande van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ter behoud van de rijstsector de kredieten herschikt, die daarvoor in aanmerking zijn gekomen. "Eveneens hebben wij de rentepercentages draaglijker gemaakt." Kalipersad is zeer positief gestemd en rekent erop dat de rijstsector betere tijden tegemoet gaat. "Uiteraard moeten alle neuzen in dezelfde richting kijken om uit deze mindere periode te geraken".

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie is blij dat DSB al gestart is de schulden van de boeren te herschikken. Hij heeft graag dat ook de andere banken dit voorbeeld van DSB volgen, zodat de boeren niet meer worden bedreigd met het verlies van hun eigendommen.

Een boer die niet bij naam genoemd wil worden zegt dat met de recente ontwikkeling hij geen boeterente meer hoeft te betalen. Hij is ervan overtuigd dat hij de intussen opgelopen schuld nu in alle rust zal aflossen en verwacht door de koersontwikkeling een veel betere prijs voor zijn padie bij de oogst die eind volgende maand moet beginnen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 27-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics