Nickerie.Net, donderdag 28 januari 2016


Oorlog tegen valutazwendel losgebroken

PARAMARIBO - "Als bankiers hebben wij besloten om onze cliŽnten te ontmoedigen om zaken te doen met de cambiohouders en de SPSB, omdat wij nog steeds vinden dat er geen transparantie is in hoe de gelden precies stromen", zei een directielid van een bank tegen de Ware Tijd. "Mocht het zo zijn dat onze klanten toch beslissen gebruik te maken van de SPSB-deal, dan mogen ze maximaal honderdduizend SRD lichten. Maar wij doen geen rechtstreekse overmakingen naar de SPSB en accepteren ook geen geldtransfers van hun naar ons toe", illustreert hij de afspraken binnen de Surinaamse Bankiersvereniging. Het is onduidelijk of alle banken aan de boycot meedoen.

De meeste banken hebben besloten om voorlopig geen transacties met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) te doen, wegens het bedenkelijke valuta-arrangement met de Vereniging van Cambiohouders. Er is een Ďoorlogí op diverse fronten gaande tegen illegale valutatransacties.De Vereniging van Cambiohouders (VvC) liet eerder weten dat een honderdtal bedrijven zich inmiddels heeft geregistreerd voor een totaalbedrag van dertien miljoen US dollar. De geldwisselkantoren hadden zich garant gesteld om binnen zeven dagen dollars via de SPSB te kunnen betrekken tegen een koers van SRD 5.15. Dit zou de koers op de zwarte markt, die richting de SRD 6 holde, moeten afremmen en geleidelijk brengen naar onder de SRD 5.

De bankiersvereniging vertrouwt de constructie tussen de VvC en de SPSB niet en waarschuwt voor witwaspraktijken. In het parlement is de regering opheldering gevraagd. Aankomend CBvS-governor, Glen Gersie, heeft al te kennen gegeven dat hij de valutatransacties zoveel mogelijk terug wil hebben bij de commerciŽle banken, in plaats van via de VvC.

Ook de regering heeft maatregelen genomen om een einde te maken aan valutazwendel door toppers van staatsbedrijven. Uit onderzoek van de Ware Tijd is gebleken dat de regering per brief alle staatsbedrijven, zoals Staatsolie, Luchthavenbeheer, de Maritieme Autoriteit Suriname, Havenbeheer, SLM en Telesur, heeft verboden om hun dollars en euro's bij cambio's te wisselen. Zij mogen uitsluitend bij de Centrale Bank of de commerciŽle instellingen hun buitenlandse courant wisselen.

Het blijkt ook dat de voorziening voor goedkope brandstof aan de visserijsector is stopgezet, wegens valutaspeculatie. "Vissers kochten brandstof goedkoop op en verkochten die illegaal terug aan pomphouders tegen een forse winst. De pomphouders verkochten door, eveneens voor een hogere winst. Al die extra gelden werden gebruikt om te speculeren op de valutamarkt", aldus een anonieme bron uit de financiŽle sector.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 28-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics