Nickerie.Net, zondag 31 januari 2016


Oppositie klaagt bedriegende en manupulerende DNA aan bij Internationale Parlementaire Unie

De oppositiepartijen PL, VHP, NPS en ABOP, overwegen de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) aan te klagen bij de Internationale Parlementaire Unie (IPU). De partijen laten zich in deze fase omstandig juridisch informeren in voorbereiding op die stap. Daarnaast maken ze zich ook op om de vervalsing van officiële documenten bij het parlement ook voor te leggen aan de procureur-generaal. Dat zegt VHP-voorzitter en oppositieleider Chandrikapersad Santokhi. Hij leidde vanmiddag een persconferentie, ondersteund door Paul Somohardjo (PL), Gregory Rusland (NPS) en Edward Belfort (ABOP) in het DNA-gebouw. De persconferentie is naar aanleiding van botsingen gisteren tijdens een openbare vergadering van het parlement.

Oppositie klaagt DNA aan bij Internationale Parlementaire UnieDe spanningen begonnen toen Somohardjo erop had gewezen dat zijn tegenpartij in een rechtszaak op de proppen was gekomen met vervalste documenten uit het parlement. Advocaat Nailah van Dijk zou stukken hebben overlegd aan de rechter waaruit moet blijken dat er twee PL-fracties in het parlement zijn. Achteraf is gebleken dat die stukken vals zijn. Volgens de vervalste documenten wordt een van de PL-fracties gevormd door de PL-dissidenten Raymond Sapoen en Diepakhoemar Chitan en de andere door PL-voorzitter Somohardjo, waarnemend-fractievoorzitter William Waidoe en Ingrid Karta-Bink.

Op 23 juli 2015 maakte Somohardjo de PL-formatie bekend, Sapoen en Chitan maakten geen deel daarvan uit. Toch wist Van Dijk te komen aan een document van die datum waarin zij worden genoemd als leden van een PL-fractie. Frappant genoeg vergat de vervalser aan te geven wie van hen de fractieleider is. Er is volgens de oppositie sprake van materiële valsheid, en dat is in flagrante strijd met de wet.

Volgens een ander document dat door de advocaat naar de rechter is gestuurd, was Carl Breeveld (DOE) op 23 juli al 1ste vervanger van de vice-voorzitter van het parlement. Ook dat is in strijd met de waarheid. Een convocatie voor een huishoudelijke vergadering van DNA, gedateerd 30 juli (dus een week later), laat zien dat de aanwijzing van de 1ste, 2de en 3de vervanger van de vicevoorzitter nog ter discussie was. Het onderwerp wordt genoemd in agendapunt 16 van de convocatie. In zijn haast moet het de vervalser niet opgevallen zijn dat deze data elkaar ‘bijten’.

“Dit is valselijk opgemaakt”, zei Santokhi. Volgens hem heeft men als doel om middels manipulatie de rechtelijke macht te beïnvloeden. Dit is volgens de politicus een zeer kwalijke zaak.

“ Het gaat om handelingen welke gepleegd worden in het huis van de democratie en waar de wetten worden gemaakt. Al deze zaken zijn besluiten die niet in het parlement genomen zijn, maar in kleine kamers om de rechtelijke macht te beïnvloeden.”

Santokhi vindt het spijtig dat er aan de integriteit van de DNA is getornd, en wel onder gezag van DNA-voorzitter. Hij kan zich niet voorstellen dat de leiding van de volksvertegenwoordiger zich heeft geleend voor deze handelingen die gekenmerkt worden door oneerlijkheid en onbetrouwbaarheid.

Volgens Somohardjo zijn de authentieke wetten vervalst. “ Ik had de voorzitter gevraagd om het onder de aandacht te brengen, omdat er fouten geconstateerd waren. Ze had niet verwacht dat we met die stukken zouden komen. Al deze valse stukken zijn aan de advocaat gegeven. Het gaat om het advocatenkantoor van de JusPol-minister, Jennifer van Dijk-Silos die van haar macht misbruik maakt. Dat kantoor moet onmiddellijk gesloten worden. Je kan als advocaat geen valse stukken sturen naar de rechter. Dit alles heeft met fraude te maken”, stelde hij.

De politicus gaf verder aan dat hij het er niet mee eens is dat de Terugroepwet op de operatietafel moet. Volgens Somohardjo moet niet die wet op de tafel, zoals NDP-parlementariër Andre Misiekaba dat heeft aangehaald, maar hij moet zelf op de operatietafel omdat een paar draden bij hem los zitten. Ook gaf Somohardjo aan dat Chitan en Sapoen de wayangpoppen zijn die alles doen wat de dayang pop, Bouterse wil. “Ik word niet makkelijk boos, maar gisteren was ik echt boos. Dit is het toppunt van domheid. Fout is fout!!”

door: Ivan Summerville

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /De West 30-01-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics