Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. © AFP

 

Als het in de komende weken niet lukt om tot een tweestatenoplossing te komen in het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen, zal Frankrijk een Palestijnse staat erkennen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius bekendgemaakt.

'Frankrijk treft in de komende weken voorbereidingen voor een internationale conferentie om de twee partijen en hun Amerikaanse, Europese en Arabische partners samen te brengen, met name om tot een tweestatenoplossing te komen,' aldus Fabius.

Volgens de minister heeft Frankrijk als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad een verantwoordelijkheid om te blijven proberen tot een tweestatenoplossing te komen in de IsraŽlisch-Palestijnse kwestie, door twee onafhankelijke staten uit te roepen.

Erkenning in Europa

Mahmoud Abbas (links) en Alex Tsipras.
Mahmoud Abbas (links) en Alex Tsipras. © ANP

In augustus vorig jaar werd na een ontmoeting tussen Fabius en zijn Palestijnse collega Riyad Al-Malki al bekendgemaakt dat Frankrijk zich oriŽnteerde op het erkennen van de Palestijnse staat.

Het parlement van Griekenland stemde in december vorig jaar unaniem voor een resolutie die de regering oproept om Palestina te erkennen. Dat gebeurde in het bijzijn van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Zweden was in 2014 het eerste West-Europese land dat Palestina officieel erkende. Het Zweedse parlement hoopte onder andere dat andere landen dit voorbeeld zouden volgen. De Verenigde Staten noemde de erkenning toen 'voorbarig' en wees erop dat Palestijnen alleen onderhandelingen tussen IsraŽl en de Palestijnen kunnen leiden tot een Palestijnse staat. Dit is ook het officiŽle standpunt van IsraŽl.

Tot nu toe hebben ongeveer 135 landen in de wereld Palestina als soevereine staat erkend. De meeste westerse landen willen dat pas doen als Palestijnen en IsraŽliŽrs een vredesverdrag gesloten hebben.