Nickerie.Net, dinsdag 02 februari 2016


Vissers in Nickerie zien vangsten teruglopen

NIEUW-NICKERIE - Door de aanhoudende droogte hebben vissers in Nickerie het moeilijk. Het waterpeil in het Bigi Pan-gebied is gezakt naar 40 centimeter, waardoor omliggende gebieden niet meer te bereiken zijn per boot. Beroepsvissers in het Bigi Pan-gebied vangen minder vis dan normaal. Ook de collega’s die afhankelijk zijn van vangsten bij de samenvloeiing van de Nickerie- en de Corantijnrivier zien hun vangsten afnemen.

Een visser vervoert zijn vangst na een lange dag werken. Door de aanhoudende droogte hebben vissers in Nickerie het moeilijk.Om het hoofd boven water te houden moeten vissers naar andere mogelijkheden uitkijken. Visser Kenneth Manbodh, zegt dat los van de klimatologische omstandigheden de gevolgen van de recente verhogingen door de koersontwikkeling zwaar drukken op de winsten. "Er zijn dagen waar wij zonder vis terugkomen", zegt hij. De situatie in de pan is altijd al zorgwekkend geweest, ondanks dat er pas nog op twee locaties in de Ramdienkreek dammen zijn opgeworpen om waterverlies tegen te gaan. Chanderbhan Dwarka, coördinator Natuurbeheer in Nickerie, noemt de situatie in de pan 'niet stabiel'. Door de lage waterstand is bijvoorbeeld het Jamaerkanaal moeilijk bevaarbaar.

Om verdere uitdroging van de pan tegen te gaan moet de overheid maatregelen treffen. "Er moet een systeem worden ingebouwd waardoor bij vloed het rivierwater de pan kan binnenstromen", zegt Dwarka. Parlementariër Rachied Doekhie (NDP) beloofde de vorige regeerperiode dat er een beheersautoriteit in het leven zou worden geroepen om de activiteiten in het Bigi Pan-gebied te ordenen. Er zou ook controlepost worden opgezet bij de ingang van de pan waar bezoekers zich zouden moeten melden alvorens het gebied te mogen betreden. Hier wachten de bewoners nog op.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 02-02-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics