Nickerie.Net, donderdag 11 februari 2016


Rijstboeren willen antwoord van Algoe en Hoefdraad

10.Feb 2016

Rijstboeren vragen in een brief aan de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Gilmore Hoefdraad van Financiën antwoord op hoe zij de verliezen als gevolg van de valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname cq de regering zal neutraliseren .

In het schrijven geeft de ondervoorzitter van de Stichting Wederopbouw Rijstbouw Lareco M. Abelakh aan dat de rijstsector al enige tijd in een crisis verkeert als gevolg van de lage wereldmarktprijs voor rijst, de lage prijzen voor een baal padie en de hoge productiekosten per hectare. Door de devaluatie van de SRD werd verwacht dat de export van rijst zou toenemen, de vraag naar padie zou stijgen en daardoor ook de prijs voor een baal padie.

Echter sloeg de koers na de devaluatie op hol. Aangezien de sector volgens Abelakh op land en arbeid na, import (USD) afhankelijk is, waren er steeds meer SRD`s nodig voor de inzaai van een hectare. “Nu vernemen wij dat de Centrale Bank van Suriname, van plan is om op zeer korte termijn de koers terug te brengen naar een lager niveau middels het veilen van USD`s. Dat betekent dat wij niet de SRD 5,50 terug gaan krijgen voor de geďnvesteerde USD, maar minder dan dat.”

De rijstboeren zijn bezorgd aangezien de veilingen wekelijks zullen plaatsvinden waardoor de koers aanzienlijk kan dalen. Zij wijzen erop dat door deze situatie de koersverliezen ook aanzienlijk kunnen oplopen voor de boeren. Dit alles naast het feit dat de export stagnatie zal ondervinden en daardoor ook de vraag naar padie. Dit zal tot gevolg hebben dat te lage prijzen worden betaald voor een baal padie.

Volgens Abelakh zullen de kredieten die verwerkers en inputshandelaren hebben verstrekt om de inzaai mogelijk te maken, niet terugbetaald kunnen worden met alle gevolgen van dien. “De situatie waarin de sector thans verkeert, is mede door dit beleid van enkele jaren terug veroorzaakt.” De koers werd volgens hem steeds omlaag gebracht op het moment dat er geoogst moest worden met heel veel schade voor de rijstboeren zonder dat de sector daarvoor werd gecompenseerd.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /GFC 10-02-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics