Nickerie.Net, woensdag 02 maart 2016


VS-ambassade blikt tevreden terug op milieu filmfestival

Zesduizend scholieren hebben het milieu filmfestival van de Amerikaanse ambassade bezocht. Twee dagen in de week zijn twee films per dag vertoond, vijf weken lang. De Amerikaanse ambassade blikt tevreden terug. Naast de avondvoorstellingen, zijn vooral de scholenvoorstellingen succesvol te noemen. De onderwerpen zijn bruikbaar voor de scholieren en hun studie, zegt Melissa Quartell, Public Affairs Officer op de ambassade aan Starnieuws. “Een goede aanvulling op hetgeen zij uit de boeken leren en een andere kijk op zaken en genoeg stof voor verdere discussies in de klas.”

fotoVS-ambassadeur Edwin Nolan is verheugd dat 6000 studenten het milieu filmfestival hebben bezocht. (Foto: Ranu Abhelakh)

De meeste films/documentaires gingen over klimaatverandering en specifieke milieu vraagstukken zoals kwikvervuiling. Zo was Kwikvervuiling: Surinames stille bedreiging voor de volksgezondheid van Harvey Panka en Horatio Indiaan, allebei van ATV, de meest gevraagde documentaire door de scholen. Ook de documentaire Amazon Gold heeft het goed gedaan tijdens de scholen- en avondvoorstelling. “De meeste vragen vanuit de zaal kwamen na films over goudwinning en kwikvervuiling. Het onderwerp is dichtbij huis. De studenten kunnen sneller verbanden leggen.” Vele studenten kwamen met een schoolopdracht naar de film, die in Paramaribo in de Eddy Wessels gehoorzaal werden vertoond.

Lokale milieuorganisaties Om de milieuonderwerpen nog dichter bij de scholieren te brengen, zijn lokale milieuorganisaties erbij gehaald. “Wij vinden het belangrijk dat de studenten weten wat de Surinamers doen op dit gebied”, licht Quartell de meerwaarde van de filmvertoning toe. Een vertegenwoordiger over ging in op vragen over het werkgebied van de organisaties. Zo kwamen onder andere Conservation International Suriname, Paramaribo Zoo, Tropenbos International, Green Heritage Fund Suriname langs. Ook de VS regio milieuvertegenwoordiger Andrew Griffith, die voor een tweedaags bezoek in Suriname was, heeft de studenten toegesproken. Festival naar districten

De eerdere filmfestivals van de ambassade in samenwerking met de American Corner in het CCS, duurde vier weken. In 2015 kreeg de ambassade rond de 5000 scholieren over de vloer. Alle scholen voorstellingen waren snel geboekt, dus duurde dit vierde festival dit jaar een weekje langer. Naast Paramaribo en Nickerie, zijn ook dit keer Marowijne (Moengo), Coronie en Saramacca aangedaan. “Wij zijn niet vaak in de gelegenheid om overal programma’s te doen. Deze milieuvraagstukken hebben ook een impact op studenten in deze districten.”

Scholen die graag Kwikvervuiling: Surinames stille bedreiging voor de volksgezondheid wilden zien, krijgen alsnog de kans. Suriname Conservation Foundation (SCF), medesponsor van de documentaire, speelt in op hun wens. SCF bezoekt binnenkort deze scholen met de film, gevolgd door een discussieronde. Milieu is een van de prioriteiten in het Amerikaanse buitenlands beleid. De keuze voor het milieu als filmfestival met thema Het milieu is ons hart, onze levensader, is hierop gebaseerd en is in navolging op de klimaatconferentie COP21 in Parijs.

Volgende maand wordt in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, het milieu filmfestival voor de 24ste keer gehouden. De scholenvoorstelling van het milieu filmfestival wordt maandag afgesloten te Albina. De laatste avondvoorstelling was vrijdagavond. Voor de afsluitingsfilm Planetary spraken ambassadeur Edwin Nolan en gastspreker Haydi Berrenstein, Nationaal Coördinator Milieubeleid van het Kabinet van de President de aanwezigen toe.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /NSS 02-03-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics