Nickerie.Net, zondag 28 februari 2016


Uitspraken Bouterse zorgwekkend

27/02/2016

PARAMARIBO - NDP-VOORZITTER TEVENS president van de Republiek Suriname, Desi Bouterse, deed op de vooravond van de Dag van Bevrijding en Vernieuwing (Revo dey) enkele uitspraken over decadente gebeurtenissen in de samenleving en krachten die al 36 jaar proberen het land in de invloedssfeer te brengen van het buitenland. Hij doelt daarbij kennelijk op de invasie van huurlingen tijdens de revolutie en de vuile binnenlandse oorlog, gesteund door het buitenland.

In die gevallen, aangeduid als destabilisatie, zijn feiten en omstandigheden van tegenkrachten blootgelegd met video-opnamen en onthullingen over militaire oefeningen in het buitenland. Tenminste één sterke buitenlandse militaire mogendheid zou hier ingrijpen omdat het te gevaarlijk werd in Suriname, toen ook aangeduid als de achtertuin van de VS. De samenleving werd voorbereid op een invasie en leuzen zoals 'mek den kon, we wakti den' werden continu gescandeerd door de volksmilitie. Eens of niet eens met het proces van de revolutie, in elk geval zijn er aanwijsbare momenten geweest van invasiepogingen.

NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft eerder dit jaar gezinspeeld op buitenlandse en binnenlandse krachten die door geheime diensten in Suriname zijn geïdentificeerd als destabiliserend. Het verschil tussen toen en nu is dat Bouterse toen man en paard noemde, maar nu aan de oppervlakte blijft over krachten die het beleid hier nu saboteren. Als voorzitter van de grootste politieke partij NDP en president zou Bouterse niet vaag op het spoor van verdachtmaking moeten zitten, omdat daardoor verwarring en angst ontstaat. Anderzijds kan het worden uitgelegd als een afleidingsmanoeuvre voor de werkelijke financieel-economische situatie in het land.

Speechschrijvers van de president moeten erop toezien dat hij consequent blijft in zijn contact met de samenleving. Het staatshoofd heeft bij herhaling gezegd dat de basis van het financieel-economisch probleem levensgroot is geworden door de verminderde olie- en goudinkomsten. Dus dat is een van de zakelijke benaderingen waarmee de gemeenschap het mogelijk mag doen, gelet op de mondiale prijsontwikkeling van de genoemde grondstoffen. Dat het staatshoofd bezorgd is en de hulp wil inroepen van geestelijke en politieke leiders om te helpen de morele neergang op een aantal levensgebieden weer op spoor te krijgen, is een bezorgdheid die ook leeft bij de gemeenschap.

Onzichtbare krachten, zoals saboteurs en wetsdienaren die burgers liquideren, worden door Bouterse niet in beeld gebracht en kunnen dus niet worden vervolgd en bestraft. Om onderzoektechnische redenen kan informatie geheim worden gehouden, maar burgers hebben het recht naar bescherming te zoeken als hun leven op het spel staat. Bij de politie zijn enkele niet-opgeloste zaken in behandeling waarbij de betrokkenheid van wetsdienaren in een negatief daglicht staat, maar de afloop van het onderzoek is nog niet bekend. Als de voorzitter van de NDP die gevallen bedoelt, dient hij de minister van Justitie en Politie om opheldering te vragen. In alle andere gevallen dient er openheid van zaken te worden gegeven.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 28-02-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics