Nickerie.Net, maandag 29 februari 2016


DNA-leden protesteren tegen prijsverhoging toeristenkaart

29/02/2016 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - In het parlement is de plotselinge tariefsverhoging voor een toeristenkaart afgekeurd. Coalitie- en oppositieleden hebben de regering gevraagd de maatregelen te heroverwegen en de tariefsaanpassing terug te draaien. Vanaf maandag kost een toeristenkaar voor een eenmalig bezoek aan Suriname 90 euro of 100 US dollar. Tot zondag kon voor dit visumvrije toegangsbiljet 20 euro worden betaald.

Melvin BouvaNDP assembleelid Melvin Bouva

Bij het Surinaamse consulaat in Amsterdam meldden zich zondag honderden personen aan die de barre weersomstandigheden in lange rijen trotseerden om alsnog een toeristenkaart tegen de oude prijs aan te schaffen.

De tariefsverhoging werd aangekaart door de ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP). Hij merkte op dat de introductie van de toeristenkaart in 2011 enthousiast werd verwelkomd, ook door het parlement, omdat hiermee de toerismesector gestimuleerd zou worden. De regering had zelf gesteld dat voor diversificatie van de Surinaamse economie,de toerismesector, vanwege de enorme potentie, verder ontwikkeld diende te worden. "Dit was één van de zaken die wij zagen als een belangrijk mechanisme om het toerisme te stimuleren", aldus Bouva.

Met de prijsverhoging zal het tegenovergestelde bereikt worden, waarschuwde Bouva, omdat Suriname als vakantiebestemming duurder en onaantrekkelijk zal worden. De toerismepotentie van het land zal daardoor onvoldoende benut worden. De parlementariër vroeg de regering de tariefsverhoging in heroverweging te nemen en desnoods met een voor toeristen "aantrekkelijker" tarief te komen. De sector moet, aldus Bouva, incentieven krijgen om de potentie te kunnen benutten.

VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, noemde de tariefsaanpassing, een complete verassing voor zowel het parlement, de samenleving en belanghebbenden. Hij voerde aan, dat tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling de regering op geen enkel moment heeft laten doorschemeren dat ze de prijs voor de toeristenkaart zou verhogen. Het is volgens de politicus onacceptabel dat grote groepen zoals Brazilianen visumvrij het land mogen bezoeken, maar dat andere groepen waaronder Surinamers in de diaspora "grote drempels" worden opgeworpen. Gajadien riep de regering op de prijsverhoging terug te draaien en het College te komen informeren wat het beleid op dat stuk precies is.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 29-02-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics