Nickerie.Net, maandag 29 februari 2016


Surinaamse Nederlanders boos om verhoging toeristenkaart

29/02/2016 08:23 - Eric Mahabier

DEN HAAG - Nederlanders van Surinaamse afkomst zijn boos om de verhoging van de toeristen-kaart per 1 maart van 20 euro naar 90 euro. In de zoektocht naar geld heeft de regering ongetwijfeld dit als mogelijkheid gezien, maar men snijdt zich straks in de eigen vingers, want het aantal toeristen zal ongetwijfeld dalen. Dit zeggen Roy Ho Ten Soeng, oud-burgemeester, politicus, en Max Ghazi, groot ondernemer. Ho Ten Soeng: ďSuriname was al geen goedkoop land voor Nederlandse toeristen. En dan komt nu ook dit erbij."

Hij onderneemt jaarlijks de burgemeestersreis naar Suriname. Al enkele jaren ziet hij een dalende animo, omdat men goedkoper naar soortgelijke bestemmingen kan reizen. "Op dit moment reis je naar Dominicaanse Republiek voor 800 euro all-in: hotel, eten, vliegtickets" De maatregel van de Surinaamse regering noemt hij "ondoordacht" en niet gericht op een toeristismebeleidsvisie. "Die verhoging heeft alles te maken met het antwoord op de vraag; hoe moeten we aan geld komen". Hij verwacht een daling van het aantal Nederlandse toeristen naar Suriname.

Ghazi zegt vernomen te hebben dat de buitenlandse posten Suriname veel kosten en dat daarmee de financiŽle problemen zich opstapelen. Het duurder maken van de toeristenkaart moet onder meer voorzien in de bekostiging van die buitenlandse posten. Dit gaat volgens Ghazi ten koste van de diasporagemeenschap en het toerisme in Suriname. Ghazi wijst ook op de neveneffecten. Veel minder toeristen betekent ook veel minder inkomsten voor Suriname en problemen voor anderen die afhankelijk zijn van deze sector, zoals hotels, restaurants en taxiwezen.


Lange rij consulaat voor oude prijs toeristenkaart

29/02/2016 - Eric Mahabier

AMSTERDAM - "Zo onfair. Ik heb het moeilijk en na jaren ga ik met mijn gezin naar Suriname. Ik kan die verhoging niet betalen, dus ik heb geen keus dan in deze lange rij te staan." Woorden van Dagmar die een van de tientallen personen is, die maandag in een lange rij voor het consulaat van Suriname in Amsterdam staan.

Lange rij voor het consulaat van Suriname in Amsterdam. Mensen trotseren kou en harde wind om nog de toeristenkaart voor het tarief 20 euro te kunnen bemachtigen.Lange rij voor het consulaat van Suriname in Amsterdam. Mensen trotseren kou en harde wind om nog de toeristenkaart voor het tarief 20 euro te kunnen bemachtigen. Foto: Eric Mahabier

Dagmar trotseert de lange rij, kou en harde wind om de toeristenkaart voor het nog oude tarief van twintig euro te kunnen bemachtigen. Dat scheelt heel veel zegt ze, want ze reist in juli samen met haar man en drie kinderen. Met de verhoging naar negentig euro, per 1 maart, zou ze 450 euro voor de vijf toeristenkaart moeten neertellen. "Dat geld is mijn zakgeld en daaraan ga ik niet, dus sta ik in de rij." Dagmar hoopt dat de regering het besluit terugdraait, want anders is ze niet van plan de komende jaren met haar gezin naar Suriname te reizen.

Ook Soraya kan geen begrip opbrengen voor dit besluit van de regering. Ze is helemaal uit Nijmegen gekomen voor de toeristenkaart. Liefst dertien familieleden gaan in juli naar Suriname in verband met een huwelijk. "We gaan dertien maal zeventig euro besparen; dus is het de moeite waard hier te staan bibberen van de kou."

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 29-02-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics