Nickerie.Net, vrijdag 25 maart 2016


Phagwa, een feest voor iedereen

24/03/2016 - Sharon Singh / Foto: Stefano Tull

PARAMARIBO - Wereldwijd vierden hindoes woensdag de overwinning van het licht op het duisternis. Surinamers hebben op een unieke manier invulling gegeven aan de viering van Phagwa. De Palmentuin, het toneel van het Holi-feest, trok alle bevolkingsgroepen met haar evenement. “Het is een dag voor iedereen. Kijk eens naar de gemengde kleuren die zo mooi bijelkaar passen. We zijn een”, licht Anneblijd toe.

Phagwa, een feest voor iedereenHet publiek werd flink opgezweept door de muziekformaties The Juniors en Naks Kaseko Loco. Voor Jennifer Toussaint is het haar eerste keer. "Het is fantastisch. Iedereen kan zich hier uitleven en gelet op de drukte wordt er uitbundig gefeest", vertelt Toussaint. Ook de Nederlandse muziekgroep Gentle onder leiding van Xagar Malik trad tot laat in de avond op.

Het hoogtepunt van dit evenement is het Makhan Chor spel. Acht groepen inclusief de titelverdediger The Brothers dongen naar deze felbegeerde titel. Makhan Chor 'boter dief' is gehaald uit een epos van de Krishna-Lila waarbij de Hindoegod Krishna dol is op roomboter. Om hem weg te houden van de pot met roomboter werd deze heel hoog bewaard, doch het lukte Krishna toch altijd om deze te pakken. Met het organiseren van dit spel heeft Dinesh Malhoe een traditie van zijn grootvader voortgezet. Malhoe heeft het spel een nationaal tintje gegeven doordat verschillende bevolkingsgroepen aan het spektakel meedoen.

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft The Brothers de eerste prijs gewonnen. De overige winnaars zijn: Buurt Organisatie Leiding & Omgeving(Bolo), Palm Boys en Maho van Saramacca. Bij dit spel wordt er een mensentoren gebouwd. De groep die het snelst bij de pot, die zeven meter hoog ligt, kan komen heeft de competitie gewonnen. Ook na de wedstrijd was er genoeg vertier voor de aanwezigen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 22-03-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics