Nickerie.Net, zaterdag 26 maart 2016


‘Chinezen drijven behoefte aan dollars op’

26-03- 2016

Richard Kalloe verwacht dat de situatie in Suriname veel slechter zal worden. De koers zal volgens hem blijven stijgen, omdat de vraag naar deviezen groot is en het aanbod klein. “We hebben te lang boven onze stand geleefd”, meent Kalloe, doelend op het nijpende tekort aan deviezen in Suriname. “Ik heb voorbeelden gegeven van Haiti en Timboektoe, maar mensen wilden niet luisteren. We gaan daar nu regelrecht naartoe.

Wij hebben in 2014 voor bijkans 1.4 miljard geďmporteerd, terwijl wij formeel nauwelijks 250 miljoen verdienen. Terwijl de vroegere deviezenbehoefte 500 miljoen was, is deze vanwege het feit dat er driemaal meer winkels zijn, die ook groter zijn en grotere magazijnen hebben, nu een veel grotere deviezenbehoefte.” Deze situatie is volgens Kalloe ‘de verdienste van een president die niet een dag vooruit wil kijken’.

De enige oplossing voor dit probleem is naar de mening van Kalloe het saneren van winkelvergunningen en het niet verstrekken van verlengingen. “Het is toch te gek dat je, je detailhandel volledig in handen van de Volksrepubliek China geeft?” Op dezelfde dag dat de veilingkoers bekend was boden ‘de Chinezen’ volgens hem al meer dan de veilingkoers voor de US$. De enorme behoefte aan dollars ontstaat volgens Kalloe onder andere omdat ‘de Chinezen’ alle SRD omzetten in deviezen en dit vervolgens zetten op een bank in het buitenland, zodat ze hun schulden kunnen aflossen. De behoefte aan deviezen blijft hierdoor groot en vanwege de prijzen van de grondstoffen die zich niet snel zullen herstellen, blijft het aanbod aan dollars laag.

“Voor elke dollarcent die wij exporteerden uit de mijnbouwsector, inclusief Staatsolie, kwam maar 11 dollarcent in de overheidskas terug. Dit is een heel magere opbrengst. Wij gaan onder de huidige omstandigheden de deviezenpot nu nooit kunnen aanvullen”, zegt Kalloe. ‘Hoefdraad snapt niets van de Surinaamse economie’ De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft onlangs aangegeven dat Suriname binnen 6 maanden verlichting uit de huidige financiële malaise kan verwachten. “Hoefdraad snapt niets van de Surinaamse economie. Hij heeft geen enkel inzicht in de economie. Hij heeft ook geen behoorlijke economische opleiding. Wanneer je geen praktisch inzicht hebt, dan weet je niet hoe de relaties lopen. Als je kijkt naar de verdiencapaciteit van het land, kan het probleem nooit in een paar maanden opgelost worden. De deviezenverdiencapaciteit is structureel laag. De illegale informele sector verdient momenteel de meeste deviezen voor het land en de meeste deviezen gaan het land uit.”

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 26-03-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics