Nickerie.Net, vrijdag 08 april 2016


Stuwconstructie voor irrigatiewater rijstsector Nickerie mogelijk

08/04/2016  - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Als een idee van een stuwconstructie in de Nickerie rivier, dat donderdag is gelanceerd, levensvatbaar blijkt te zijn zou de rijstsector af zijn van haar voortdurende irrigatie probleem. Het gaat om een waterbouwkundig kunstwerk van tussen de dertig en veertig miljoen Amerikaanse dollar.

Het idee is gepresenteerd door de pas in infrastructuur en civiele techniek afgestudeerde Melinda Sastrohardjo, tijdens een presentatie in het Burger Informatie Centrum in Nickerie. Bij de door haar bedachte techniek kan het hele jaar door een waterstroom worden gegarandeerd. Bij het afsluiten van de rivier zal rekening gehouden moeten worden met twee zaken.

"Het ene is het getij dat invloed heeft op de rivier, die zorgt voor het binnendringen van het zout water. Het andere is dat er na het afsluiten van de rivier water beschikbaar zal komen dat niet volledig gebruikt zal kunnen worden en dat tijdig geloosd/gespild zal moeten worden", zegt Sastrohardjo. Volgens haar zijn er verschillende mogelijkheden waar deze afsluiting geplaatst zou kunnen worden namelijk dicht bij de monding, ergens op Paradise of ter hoogte van Wageningen.

Volgens professor Sieuwnath Naipal, die samen met haar de presentatie verzorgde, is het project uitvoerbaar. "We hebben het onderzocht, maar we zeggen er direct bij dat er nog heel veel onderzoek moet plaatsvinden omdat er een tekort is aan beschikbare data."

De ondernemer Leaket Mahawatkhan vindt de omgeving Paradise het meest geschikt om de Nickerierivier af te sluiten. Vanuit die locatie zou volgens hem het geheel landbouwgebied in Nickerie voorzien kunnen worden van zoetwater om te produceren.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 08-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics