Nickerie.Net, dinsdag 12 april 2016


EBS kan hoofd met moeite boven water houden

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zegt in een persbericht dat de situatie nijpend is. 85 procent van de kosten van het bedrijf bevat een dollarcomponent. De recente koersontwikkelingen hebben een enorme invloed op de kosten die de EBS maakt. Met kosten per kilowattuur van dichtbij de SRD 1, en inkomsten van gemiddeld SRD 0,35 daartegenover, is de situatie niet lang meer vol te houden. De subsidie van de overheid is gestopt en het verschil dat is ontstaan is nu groter.

fotoHet verschil tussen de kostprijs en de inkomsten, waarmee de EBS al jaren te kampen heeft, werd tot vorig jaar door de overheid gesubsidieerd. In september 2015 kwam er na dertien jaar weer een tariefsaanpassing, met de bedoeling dat de overheid haar subsidie binnen een jaar zou afbouwen. Het gemiddelde tarief dat hieruit kwam rollen was SRD 0,35 per kWh. Dit tarief kwam tot stand bij een koers van SRD 3,35.

De directie van het bedrijf zegt in constant overleg met de overheid te zijn. Ondertussen worden de subsidies afgebouwd en moet het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aangeven op welke manier het negatief verschil, tussen de inkomsten en de kosten, verder moet worden ingevuld.

Hoge kosten

Het grootste kostencomponent is brandstof (41%), waarvoor slechts voor een deel van de stroomvoorziening naar het EPAR gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne, Saramacca) 600.000 liter HFO en diesel op dag basis nodig is. Het brandstofverbruik van overige districten is hierin nog niet meegerekend.

Een ander kostencomponent is onderhoud. De machines in de centrales, het transmissie- en distributienetwerk vereisen regelmatig onderhoud. Ook deze kosten voor smeermiddelen, onderdelen en materiaal aanschaf vereisen valuta. Hiernaast ondervindt EBS ook hoge kosten als gevolg van schade door derden (mastaanrijdingen, schade door bomen en takken in het elektriciteitsnetwerk enz.).

EBS zit ook met verouderde machines en netten die vervangen moeten worden of een upgrade moeten krijgen. Dit alles kost US dollars. Met uitzondering van de personeelskosten zijn nagenoeg alle andere kosten in dollars uitgedrukt.

Verbeteren schuldpositie

Het onlangs aangetreden directieteam van de EBS, kijkt op verschillende manieren hoe deze kosten te drukken en de efficiŽntie en transparantie te verhogen. Er zijn factoren waar wij invloed op kunnen uitoefenen maar ook factoren waar wij geen invloed op hebben, zoals de koers en de wereldmarktprijs van brandstof, zegt EBS.

Een van de zaken waar de EBS aan werkt, is het verbeteren van haar schuldpositie. Er wordt in dit kader gekeken naar de mogelijkheden om tegen redelijkere voorwaarden de huidige schulden te herfinancieren.

Maatregelen Andere 'quick winsten' die het directieteam heeft doorgevoerd zijn:

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 12-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics