Nickerie.Net, zondag 17 april 2016


Rijstsector heeft potentie Suriname weer tot grote speler te maken

16/04/2016  - Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO - De rijstsector in Suriname kent na de zeventiger jaren een constante val en de cijfers zien er niet goed uit. Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij gelooft echter wel dat de sector voldoende potentie heeft om Suriname weer tot één van de grote spelers te maken op de internationale markt.

Algoe sprak vrijdag bij de opening van de Nationale rijstconferentie. Volgens hem heeft de sector niet slechts te maken met boeren, verwerkers en opkopers maar met elke Surinamer. "We hebben voldoende lessen geleerd. Het is tijd dat we nu daden gaan stellen", zegt Algoe. Hij kijkt uit naar de uitkomst van de conferentie, waarmee volgens hem het beleid op het ministerie wordt ondersteund.

Het initiatief van de conferentie komt van de rijst- en landbouwdeskundigen Robert Elmont, Winston Ramautarsingh en Arthur Zalmijn. Voorzitter Gilbert van Dijk van het Suriname Business Forum, die de conferentie heeft georganiseerd, zegt dat het initiatief een goede uiting is van hoe de particuliere sector kan inspelen op situaties in het land.

Naast Surinaamse deskundigen worden op de conferentie inleidingen verzorgd door buitenlandse rijstdeskundigen. Uit Vietnam, het land dat in de wereld, na China, de tweede grootste exporteur is van rijst, heeft Nguyen Luong Nhan, manieren aangedragen hoe de sector naar het Vietnamese model eventueel geordend zou kunnen worden. Maandag wordt het tweede deel van de conferentie gehouden in het 'rijstdistrict' Nickerie.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 17-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics