Nickerie.Net, donderdag 21 april 2016


Dr. Chander Mahabier voert eerste Carpale Tunnel Syndroom kijkoperaties uit in Suriname

De eerste Carpale Tunnel Syndroom (CTS) kijkoperaties in Suriname zijn de afgelopen dagen door chirurg Chander Mahabier in het Drs. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) uitgevoerd. Mahabier is geboren in het district Nickerie en behoort reeds enige tijd tot de top chirurgen in Nederland. Op het gebied van de CTS kijkoperaties behoort Mahabier tot de top 5 in de wereld.

fotoChirurg Dr. Chander Mahabier Chirurg Dr. Chander Mahabier

De CTS kijkoperatie wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van het carpale tunnel syndroom. Zij hebben tintelingen in de handpalm die zelfs leiden tot het uitsterven van de zenuwen. In Suriname lopen heel veel mensen rond met deze aandoening. Deze informatie heeft hij van zijn collega neuroloog Julian Pengel. Tot voor kort werd bij zo een carpale operatie een snee van ongeveer 10 cm dwars over de handpalm tot de pols gemaakt met als gevolg dat het genezingsproces maanden in beslag nam. Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van een micro air carpal tunnel release system, waarbij de snee in de pols nog geen cm is. Hierdoor heeft de patiŽnt er minder last van en kan hij of zij weer de volgende dag aan het werk, vertelt Mahabier.

De tevreden patiŽnten, Josephine Ebing en Ramchandra Manglie, na de ingreep.

Volgens Mahabier, die bijkans 3000 van deze ingrepen per jaar doet in Nederland en zeker drie keer per jaar in het LMSZN te vinden is, zegt met deze methode de gezondheidszorg in Suriname een boost te willen geven. Deze week zijn er reeds drie van deze ingrepen in Nickerie gedaan waarvan een van de patiŽnten speciaal hiervoor vanuit Bonaire is afgereisd. Josephine Ebing, een kunstenaar die woont op Bonaire, zegt dat zij eerder aan beide handen was geopereerd voor deze aandoening, maar toen was de oudere methode gebruikt, waarbij je een snee kreeg. Voor haar als kunstenaar was het knap lastig om dan te werken, want het genezingsproces is langer en er blijft een litteken achter. Toen ze hoorde over deze methode heeft ze contact gezocht met de specialist, nadat zij de methode bestudeerd had. Zij is heel tevreden over het verloop en ze kon al de volgende dag haar hand gebruiken. De tweede patiŽnt is Ramchandra Manglie. Zij is vol lof over de operatie. Ze wil eenieder die ook last heeft van deze aandoening aanbevelen om zich te registreren want in oktober zal de chirurg weer in Nickerie zijn.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 21-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics