Nickerie.Net, vrijdag 22 april 2016


Monetaire financiering SRD 1,8 miljard

22/04/2016 - Annelies Brinkman

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname heeft de staat Suriname in 2015 voor een bedrag van SRD 1,8 miljard monetair gefinancierd. Door deze geldschepping is de geldhoeveelheid in Suriname met 12 procent gegroeid. Dit is 57 procent van het bruto nationaal product.

Deze cijfers werden donderdagavond genoemd op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de Finabank waar president-directeur Eblein Frangie het jaarverslag over 2015 presenteerde. De grote geldschepping wordt door vele deskundigen gezien als de belangrijkste oorzaak van de grote waardedaling van de SRD ten opzichte van de US dollar met alle gevolgen daarvan die tot de huidige economische crisis hebben geleid.

Frangie presenteerde de algemene cijfers over de Surinaamse economie om de aandeelhouders voor te bereiden dat zijn bank het in 2016 een stuk slechter zal doen dan in 2015. Dat was voor de bank een goed financieel jaar. Hij gaf aan dat de positie van de banken verzwakt is, omdat de munt is gedevalueerd en bedrijven en particulieren dus moeilijker aan hun verplichtingen zullen kunnen voldoen. Deze verliezen gaan ten koste van het eigen vermogen van de bank waardoor hun solvabiliteit afneemt.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 22-04-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics