Nickerie.Net, vrijdag 13 mei 2016


Sham Binda: “Protestmanifestatie heeft Bouterse bang gemaakt”

De nationale protestmanifestatie die vandaag wordt gehouden, heeft president Desi Bouterse bang gemaakt. Vandaar dat hij besloten heeft om de abnormale verhoging van de stroomtarieven voor een korte periode uit te stellen. Dit stelt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), tegenover Dagblad Suriname. Binda, één van de trekkers van de protestmanifestatie, benadrukt dat de acties normaal voortgang zullen vinden. “Het zijn holle frasen voor me. De protesten gaan niet alleen om de verhoging van de energietarieven. Deze man heeft de vervelende gewoonte om op één of ander bakba tori te komen en officiële mededelingen te doen, omdat hij denkt dat een ieder naar zijn programma daar luistert.” Volgens de Akmos-voorman weet de president goed waar alle organisaties te vinden zijn, maar tracht hij de beleefdheid niet om deze organisaties met spoed uit te nodigen om deze mededeling te doen. Gewoonweg, omdat hij ‘bang is om tijdens de dialoog geconfronteerd te worden door de organisaties’. Binda benadrukt dat gelijk na de verhoging op 1 mei een ieder zijn of haar stem heeft laten horen, maar is er toen toch bij Bouterse, als de volksleider, geen lichtje gaan branden dat dit ondraaglijk zou zijn. “Nu dat wij op het punt staan om een grote demonstratie te houden, neem je dan snel de ruimte om via een ‘afvallig’ station een mededeling te doen die geen enkel onderbouwing heeft. Bovendien zeg je dat je het uitstelt voor enkele weken. Dat is voor mij een signaal dat hij de kracht van de protestmanifestatie wilde breken, om mensen thuis te laten blijven”, aldus Binda.

‘Weg met receptuur IMF’

De ondernemer benadrukt dat de gezamenlijke vakbeweging steeds gesteld heeft dat de acties niet slechts gericht zijn op de verhoogde stroomtarieven, maar dat zij niets te maken willen hebben met het receptuur van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). “De samenwerking met het IMF moet aangehouden worden, totdat wij meer transparantie hierover krijgen. Bovendien moet de Board of Directors van het IMF vandaag een besluit nemen of Suriname die lening krijgt of niet. Wij weten dus niet eens wat het besluit zal zijn.” Binda herinnert eraan dat het dezelfde president was die als een dief in de nacht, tijdens dialoog met de vakbeweging, eenzijdig de verhogingen door de keel van mensen heeft geduwd. Met de aankondiging van de tarieven toen zijn de prijzen in de winkels ook toegenomen. Hij verwacht echter niet dat deze verhoogde prijzen in de winkels terug zullen worden gedraaid. “Wij weten met wie wij te maken hebben. Wij gaan die rekening toch uiteindelijk krijgen”, aldus de Akmos-voorzitter.

Ambtenaren geïntimideerd niet deel te nemen aan manifestatie

Ambtenaren of wel werknemers bij overheidskantoren zijn door hun respectievelijke leidinggevenden middels een circulaire verboden om deel te nemen aan de protestmanifestatie. Dit, terwijl bij de ondersteuningsmanifestatie van de regeringspartij NDP, deze werknemers wel eerder van hun werkplaats mochten vertrekken. “Dit dicteert de dictatuur in het land”, stelt Binda. Volgens hem is het duidelijk dat het staatshoofd en zijn regering een bepaalde attitude uitstralen die als ‘onbetrouwbaarheid’ kan worden aangeduid. Iets dat zich volgens hem reeds een tijd manifesteert. De vakcentrale C-47 is ervan overtuigd dat de nationale protestactie succesvol zal zijn. “Wij verwachten tienduizend participanten en ook al zouden er maar twee zijn, onze eis blijft overeind”, benadrukte Robby Berenstein, coördinator van Ravaksur en voorzitter van C-47, woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie van de vakbeweging.

FR

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 13-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics