Nickerie.Net, dinsdag 17 mei 2016


Drastische daling goudreserve CBvS

De goudreserve, die in de kluis van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ligt opgeslagen, is in april drastisch gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van de CBvS. De goudreserve heeft sinds maart 2014 een stand gehad van 0,043 miljoen fine troy ounces. Deze stand is twee jaar ongewijzigd gebleven, waarna deze in april 2016 is gekelderd naar 0,018 miljoen fine troy ounces. In geld uitgedrukt, is de waarde van onze goudvoorraad gedaald van USD 53,2 miljoen naar USD 22,6 miljoen, een daling van USD 30,6 miljoen. De stand van de totale monetaire reserve van ons land is in april 2016 afgenomen met USD 45 miljoen, namelijk van USD 276,4 miljoen naar 231,4 miljoen (een daling van 16%), ten opzichte van een maand eerder.

Drastische daling goudreserve CBvSDe USD 231,4 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 155,2 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD 40,5 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het Internationaal Monetair Fonds), USD 13 miljoen voor de IMF-reserve positie en USD 22,6 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

De totale daling van de monetaire reserves van USD 45 miljoen is voornamelijk toe te wijten aan de daling van de goudreserve met USD 30,6 miljoen. Verder zijn de deviezenreserve (oftewel de valutareserve) met USD 4,2 miljoen (van USD 159,4 miljoen naar USD 155,2 miljoen) en de bijzondere trekkingsrechten bij het IMF met USD 10,3 miljoen (van USD 50,8 miljoen naar USD 40,5 miljoen) afgenomen. Het is onduidelijk waarvoor de goudreserve, die in april uit de kluis van de CBvS is gehaald, is aangewend, aangezien dit niet met het publiek is gedeeld. In een periode, waarbij de Surinaamse economie schreeuwt om stabiliteit, is het belangrijk om goud (dat wereldwijd als waardevaste dekking van de eigen munteenheid wordt gebruikt) op te slaan. Nog geen twee maanden geleden werd bekendgemaakt dat governor Glenn Gersie goudexporteurs heeft aangeschreven om voortaan minstens 5% van het (door deze exporteurs) te exporteren goud aan de CBvS te verkopen, met als doel het vergroten van de nationale goudvoorraad en daardoor de verbetering van de dekking van de Surinaamse Dollar (SRD).

De meest recente statistieken van de CBvS tonen echter een heel ander beeld aan met deze afname van de goudvoorraad. Daarnaast kan niet gesteld worden dat de goudvoorraad is aangewend om de valutareserve aan te vullen, omdat ook de valutareserve aanmerkelijk is afgenomen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / De West 14-05-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics