Nickerie.Net, zondag 22 mei 2016


17 Mei Wereld Hoge Bloeddruk (Hypertensie) dag

Vandaag is het Wereld Hypertensie Dag. Op deze dag is er aandacht voor hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Hypertensie betekent dat je een te hoge bloeddruk hebt. Veel mensen kennen wel iemand die hier last van hebben. Deze mensen krijgen vaak medicatie om de bloeddruk te verlagen. Maar ook een gezonde voeding kan zorgen voor een lagere bloeddruk!

Als je een te hoge bloeddruk hebt, dan wordt de druk op de aderen hoger. Om zich te weren tegen deze hoge druk en niet te barsten, verstevigen de aderen zichzelf door dikker te worden. Maar als ze dikker worden, vernauwen ze en hierdoor wordt de druk nog hoger. Uiteindelijk wordt het risico op hart- en vaatziekten groter. Het is dus erg belangrijk om op tijd in actie te komen.

Natuurlijk is het belangrijk om niet te roken, matig te zijn met alcohol, zo min mogelijk stress te ervaren, veel te bewegen en gezond te eten. Ook is het belangrijk om zuinig te zijn met zout en om veel groente en fruit te eten.

Minder zout eten, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zoutvaatje is namelijk niet de boosdoener. Gemiddeld 20% van het zout dat we binnenkrijgen strooien we zelf over ons eten. De overige 80% zit verborgen in ons eten en drinken. Vooral kaas, brood, snacks en kant- en klaarproducten bevatten veel zout. Nu denk je misschien dat het onmogelijk is om minder zout binnen te krijgen. Maar met deze tips kom je al een heel eind:

Lees het etiket van vergelijkbare producten en kies het product dat het minste zout bevat.

1. In kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en snacks zit vaak meer zout dan je denkt. Probeer die producten dus niet te veel te eten. Als je zelf kookt, weet je ook hoeveel zout je gebruikt!

2. Laat het zoutvaatje staan en probeer andere smaakmakers te gebruiken, zoals peper, knoflook of andere kruiden en specerijen.

En waarom dan meer groente en fruit? In groente en fruit zit veel kalium. En dit gaat het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen. An appel a day keeps the doctor away!

Woman Magazine

Bron: gezondheid.be

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /GFC 17-05-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics