Nickerie.Net, woensdag 18 mei 2016


COLUMN: I AM F...

Als je de berichten in de media volgt en de discussies op social media, feestjes, op de werkplek, eigenlijk overal zal je moeten toegeven dat nog nooit eerder drie letters de Surinaamse gemeenschap zo bezig hebben gehouden: I-M-F. Iedereen praat erover. Het is IMF van voor, IMF van achteren en omgekeerd. Iedereen praat erover: vakbondsleiders, politici, ministers, de president, ondernemers, ook de Ďgewone maní. Want

I-M-F o go du nanga unu. Volgens mij hoorden een heleboel mensen voor het eerst over IMF toen de regering in 2010 besloot 'een deskundige van het IMF' aan te stellen als governor van de Centrale Bank van Suriname. Misschien hadden we toen al moeten bevroeden wat ons als samenleving, loontrekker, ondernemer of aov-genieter te wachten stond. De man, de 'deskundige', heeft zich duidelijk ontpopt als een rasechte IMF'er en ons op meesterlijke wijze geloodst van een redelijk vette Surinaamse staatskas, via een vrijwel lege kluis aan de Waterkant naar de van geld uitpuilende koffers van het IMF.

De man heeft het op onnavolgbare wijze gedaan waardoor we nu allemaal het gevoel kregen: I AM F... Ik heb sterk het gevoel dat de president door hetzelfde I AM F...-gevoel werd bekropen en daarom heeft besloten zijn 'IMF-deskundige' in de nieuwe regering te benoemen als minister van FinanciŽn. Wat ik vrijwel zeker weet is dat ook de volgers van de president zich I AM F... voelen, maar uit gŤne dat niet openlijk willen of zullen toegeven. Ze voelen het echter wel degelijk in hun zak.

Kunt u zich een voorstelling maken hoe het komt dat in een periode van ongeveer twee jaar minstens 1 miljard Amerikaanse dollars erdoor is gejaagd. Er zijn een aantal huizen gebouwd, waarvan het leeuwendeel en misschien zelfs 95 procent gefinancierd door China. Dat geld kwam dus niet uit de staatskas en de aflossing begint pas over enkele jaren. AOV is verhoogd, kinderbijslag is verhoogd, basiszorgverzekering is geÔntroduceerd en een paar andere zaken zijn gedaan. Heeft dat minstens 1 miljard Amerikaanse dollars gekost? Ik weet het niet. Deskundigen zouden voor de samenleving mijn inziens dienen uit te rekenen hoeveel het sociaal programma van de regering de schatkist de afgelopen vijf jaar heeft gekost.

Hoe het ook zij, ik ben I AM F... Jij ook. AOV was vůůr de devaluatie nog omgerekend 158 US dollar waard volgens de dan geldende officiŽle wisselkoers. Nu krijgen aov'ers maandelijks slechts 81 US dollar toegestopt per maand. Kinderbijslag was 15 US dollar per kind per maand, nu is dat een schamele 7.50 US dollar. Het minimumuurloon zou met ingang van 1 januari dit jaar 1.56 US dollar moeten zijn. Helaas is dat nu 80 US dollarcent. Ik denk niet dat ik nog meer voorbeelden moet aanhalen dat je ook I AM F... voelt.

Alle salarissen in Surinaamse dollar zijn letterlijk gehalveerd. Afonsoewa kreeg gelijk: 'w'e fir' en in' un saka'. Ook minister Dok-son is I AM F... Eerst kreeg hij allerlei schouderklopjes van het parlement met zijn Elektriciteitswet om de elektriciteitssector te rationaliseren, om daarna met een lelijke tackle van achteren onderuit gehaald te worden nadat de verhoogde stroomtarieven werden bekendgemaakt. Als klap op de vuurpijl werd hij in middagpraatjes ook door de president onderuitgehaald. Niemand hoeft het nog te ontkennen: WE ARE F..., YOU ARE F... en I AM F.... YES, I AM F@#&ED. Door de vorige regering!

ivancairo@yahoo.com

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 18-05-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics