Nickerie.Net, woensdag 01 juni 2016


Gefeliciteerd…Serieus!?  (???)

01/06/2016 14:00 -  Ivan Cairo

Ik begin er nu steeds meer in te geloven dat we in Suriname daadwerkelijk in een omgekeerde wereld wonen. Dingen zijn niet zoals ze zouden moeten zijn. Zoals in een normale wereld. Het is gebruik dat we bij een treurige gebeurtenis zoals bij overlijden elkaar condoleren en sterkte toewensen. Bij een heugelijk feit zoals het behalen van een diploma, geboorte van een kind, het openen van een (nieuw) bedrijf, viering van een verjaardag of zoveel jaren huwelijk, kortom wanneer een positieve mijlpaal is bereikt, bieden we felicitaties aan.

Ik viel nog net niet van m'n stoel toen ik de Pres vrijdag op de radio het volk en zijn regering hoorde feliciteren dat het Internationaal Monetair Fonds zijn leningsaanvraag had goedgekeurd. Zoiets als naar een dede oso gaan en in plaats van de familie te condoleren je vol bravoure schreeuwt 'mensen gefeliciteerd met het smartelijk verlies!' De man gaf zichzelf in een euforische roes zo waar een stevige schouderklop dat hij de economie van het land in de goot had gereden en dat hij nog net voordat hij kopje onder ging de reddingsboei van het IMF die hem werd toegeworpen kon vastgrijpen.

Je moet het geval Suriname zo zien. Pres kreeg in 2010 een in redelijk goede staat verkerende auto, met een halfvolle tank benzine om taxi te rijden. Die auto had een paar kleine mankementen zoals twee versleten banden, bevlekte zittingen, droge wipers en een airco die geserviced moest worden. Hij kreeg als advies mee geld te verdienen en geleidelijk aan de mankementen op te heffen en te sparen zodat hij ook een nieuwe auto zou kunnen kopen. Die adviezen leken aan dovemans oren te zijn gezegd. Hij had bijna drie jaar lang twee rijke klanten - Oli en Gowtu - die flink betaalden.

Ze betaalden zo goed dat Pres een paar jaar geleden een feestje bouwde. Voor het eerst was hij in staat met een volle tank te rijden. De monetaire reserve was voor het eerst 1 miljard Amerikaanse dollar. Span tank, dus. Een van z'n monteurs, Hoefie, zei "Pres, je moet een reserve tank, een Stabilisatiefonds, laten aanbrengen." Pres bracht dat onderdeel naar DNA om te checken of het goed was. Later zei hij tegen DNA dat het niet meer hoefde. Intussen raakte zijn benzine op, Oli en Gowtu betaalden niet meer zo dik, want ze begonnen steeds minder te verdienen. Toch Pres no ben span, want verkiezing was in aantocht en hij moest (weer) winnen.

Links en rechts werd er met geld gesmeten, naar de leuke dames (kiezers) die hij op straat tegenkwam. Ze kregen allemaal leuke cadeaus, paarse vlaggen en truitjes, gratis eten en drinken overal waar hij kwam en gratis ritjes. Hij was nu totaal vergeten dat hij minder dan een kwart tank benzine had. Op de dag dat Pres zijn oproepingskaart in handen kreeg, kreeg hij een helder moment. Hij zag opeens dat zijn benzinemeter op rood stond. Dus zei hij tussen neus en lippen door, nauwelijks verstaanbaar, dat er moeilijke tijden zouden aanbreken, want de schokkenbrekers deugden niet meer.

Niet lang daarna reed hij in de goot. Hij had gelukkig nog de tegenwoordigheid van geest om heel hard om hulp te roepen en IMF hoorde hem. Nu zijn alle inzittenden, wij - u en ik - geradbraakt door die wilde rit richting goot dat ons hele lichaam ons pijn doet. Stroom, water, huishuur, telefoon, internet, prijzen in de winkels - alles doet pijn. Dan kom je me feliciteren!!!??? Volgens mij is alleen tante Jenny nog bij zinnen. Zij schijnt wel de tegenwoordigheid van geest te hebben om niet te feliciteren met IMF en dat geeft een sprankje hoop. Dat die tegenwoordigheid van geest tot uiting mag komen in een parlementair optreden waarbij vanaf dit moment niet op alles van de regering 'ja en amen' wordt gezegd.

ivancairo@yahoo.com

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /dWT 01-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics