Nickerie.Net, maandag 06 juni 2016


Grassalco heeft belegging Global Vastgoed nog niet terug

Staatsbedrijf Grassalco heeft voor US$ 3.250.000 deelgenomen in de financiering van Global Vastgoed in een huizenbouwproject. Dit is gebeurd via de Nationale Trust- en Financieringsmaatschappij NV (NTFM), dochter van Hakrinbank. De tijdsduur van de belegging van een jaar, is intussen verstreken zonder dat het geld is terugbetaald. Jim Bousaid, directeur van Hakrinbank, om een reactie gevraagd, deelt aan Starnieuws mee dat de kwestie deze week rond zal komen.

fotoGrassalco's directeur Sergio Akiemboto stelt dat het om een belegging gaat. Hij stelt in het vooruitzicht dat er nog een verklaring komt van het bedrijf. Vernomen wordt dat toen deze kwestie speelde in september 2014, niet de volledige raad van commissarissen, onder leiding van Winston Wirht, achter deze belegging stond. Bousaid zegt dat Hakrinbank huisbankier is van het staatsbedrijf en beleggingen mag doen op verzoek van de cliŽnt. Volgens hem was het huizenbouwproject de moeite waard. Door de koersontwikkeling en economische situatie is de zaak niet gelopen zoals verwacht werd. Veel meer bedrijven hebben volgens de bankier te maken met soortgelijke situaties.

De hypotheek is door Grassalco gegeven tegen een rente van 6,75% per jaar, terwijl het bedrijf zelf leent tegen een rente van 8%. In september 2014 is de hypotheeklening verstrekt met als doel: - de afkoop van een restant schuld bij de verkoper van het terrein aan de Vredenburg Serie B. - de afbouwkosten van 128 woningen op project Vredenburg serie B (80) en A (48) - de opzetkosten van 126 woningen op een nader te bepalen locatie.

Dit krediet heeft een 'self-liquidating' karakter en zal derhalve worden afgelost uit de verkoopopbrengsten van de woningen. Het gaat om twee halfjaarlijkse aflossingen van US$ 1.706.175 ingaande 31 maart 2015. Later werd op verzoek van Global Vastgoed een additionele aflossingsvrije periode van zes maanden toegekend, ingaande 30 september. Achteraf blijkt dat slechts een klein deel van de woningen werd afgebouwd en het geld niet is terugbetaald zoals overeengekomen. Grassalco valt onder supervisie van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

Rond Global Vastgoed kwam kwam de vorige week nog een andere deal met de Staat bovendrijven. Het ministerie van " http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/35673 " target=_blank >LVV is hierbij betrokken.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 06-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics