Nickerie.Net, dinsdag 07 juni 2016


Kaf als optie voor meststof rijstsector

 06/06/2016  - Gerold Rozenblad

PARAMARIBO - Hij geeft er nu pas ruchtbaarheid aan, maar voormalig rijstmagnaat Shyam Guptar is sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van meststof voor de rijstsector met rijstkaf als belangrijk bestanddeel. “We zijn bezig aan de vierde pilot en het ziet er goed uit”, zegt Guptar. Dat wordt beaamd door zijn partner Arend Mulder van ‘Golden Touch Ingredients’, die het recept heeft ontwikkeld. “Het resultaat is boven verwachting”, zegt Mulder.

Kaf als optie voor meststof rijstsectorGuptar rekent voor dat het slagen van het project verschillende voordelen heeft. Op de eerste plaats kan Nickerie aanzienlijk minder last hebben van de kafverbranding waarover geklaagd wordt, maar waar er nog steeds geen oplossing voor is. Op jaarbasis komt ongeveer zeshonderd ton kaf vrij. Mulder die technoloog is, ontwikkelde in Europa al een soortgelijke meststof voor de fruit- en groenteteelt. Dit recept is verkocht aan een Zwitserse maatschappij die hem nu onder de naam Condit op de markt brengt. "Maar voor dit product hadden wij een vochtig klimaat nodig en vanuit Nederlands perspectief kom je al gauw in Suriname terecht", zegt Mulder. Ze zeggen dat de mest volledig biologisch is en dat kaf een belangrijk bestanddeel is, over de andere bestanddelen wilden ze niets kwijt.

Guptar geeft aan dat tot nog toe drie pilots succesvol zijn uitgevoerd en nu een vierde van start gaat met de huidige inzaai. In eerste instantie werd één hectare ingezaaid, maar dat leverde zes balen padie minder dan het gemiddelde op. Met wat gesleutel aan het recept en de mestperiode zit men nu ongeveer één baal onder het gemiddelde. Ondertussen is het proefareaal ook uitgebreid naar zes hectare. Guptar rekent voor dat een boer die traditioneel met ureum inzaait, alleen aan mest ongeveer 450 US$ kwijt is. Met het biologische product wordt dat teruggebracht naar ongeveer de helft. Guptar erkent dat hij nog flink wat werk voor de kiezen heeft, maar heeft er vertrouwen in dat boeren overstag zullen gaan. In elk geval schijnt er bij de bank vertrouwen in het project te zijn.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 06-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics