Nickerie.Net, zaterdag 11 juni 2016


Hoefdraad verwijt Dagblad Suriname van racisme en ontwijkt kritische vragen lafhartig

Minister Gilmore Hoefdraad van FinanciŽn kon de zoveelste kritiek op zijn tientallen dienstreizen niet accepteren. In het kader van hoor en wederhoor nam Dagblad Suriname contact op met de bewindsman om hem het fijne te vragen over het feit dat hij haast elke week in het buitenland zit. ďIk wil absoluut geen zaken met Dagblad Suriname doen. Jullie zijn een racistisch blad, jullie zijn een zeer zwaar beledigende oppositie, ik doe geen zaken met Dagblad SurinameĒ, was de ongefundeerde reactie van de minister. De minister ging op geen enkele wijze in op de vragen van de krant. Surinaamse regerings- en parlementaire delegaties hebben de afgelopen jaren voor honderdduizenden Amerikaanse dollars gespendeerd aan buitenlandse reizen. Hoefdraad zelf is in de afgelopen maanden klaarblijkelijk het frequentst naar het buitenland geweest.

De regering had onlangs bekendgemaakt dat zij besloten heeft om in het vervolg alle dienstreizen van bewindslieden en delegaties op de weegschaal te zullen plaatsen. Hiervan blijkt niet veel terecht te zijn gekomen. Door de enorme inflatie van de Surinaamse Dollars dragen buitenlandse reizen in toenemende mate bij aan het begrotingstekort van de Surinaamse regering. Pas nog is Hoefdraad samen met president Desi Bouterse, first lady Ingrid Bouterse-Waldring, Buitenlandse Zaken-minister Niermala Badrising en ambassadeur Ike Antonius afgereisd naar Cuba voor het bijwonen van een ACS-top. Volgens verklaringen van de perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, in de media werd er opzettelijk verkeerde informatie verspreid over de reiskosten. De Surinaamse delegatie is volgens hem opgehaald door een vliegtuig van de Cubaanse regering en is ook teruggevlogen naar Paramaribo. De totale kosten zijn begroot op USD 29.000, waarvan USD 5000 onvoorzien. Dit terwijl de Buza-minister tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling duidelijk heeft benadrukt dat een dienstreis van een presidentiŽle delegatie het land een bedrag rondom USD 290.000 kost. Voor een ministeriele vergadering liggen de kosten rondom de USD 10.000 en een technische vergadering rondom de USD 8000.

Eerst VES, nu de pers

Tijdens de persconferentie van het IMF afgelopen woensdag heeft Hoefdraad live via ATV ook flink kritiek geleverd op de reacties, die de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de afgelopen weken heeft gegeven. Volgens de bewindsman levert de organisatie ongefundeerde kritiek en heeft zij sinds 2010 een politieke agenda.

Kritiek op eigen partijleden

Hoefdraad verweet in januari zijn voorganger Andy Rusland, nu minister van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), en de assembleeleden Amzad Abdoel en Andrť Misiekaba voor de slechte controle op de staatsfinanciŽn 2013 en 2015. Volgens de bewindsman was sinds het ontslag van oud-financiŽn minister Adelien Wijnerman een chaos op het ministerie. Zo kreeg hij als toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) helemaal geen info vanuit FinanciŽn. ďNa het ontslag van minister Wijnerman is FinanciŽn een blackbox geweest. Waar waren toen de controlemechanismen? Waar was de vaste parlementaire commissie van FinanciŽn?Ē, stelde de minister. Ook zou Rusland hem toen verkeerde cijfers hebben verschaft over de staatsfinanciŽn.

CoŲrdinatie zoek bij de regering

In maart was de bewindsman zonder enige mededeling aan de regering op de dag, waarop hij uitleg over de valutaveilingen in De Nationale Assemblee (DNA) moest geven, naar Washington vertrokken. Vicepresident Ashwin Adhin heeft toen na onderzoek opgegeven dat de minister ďwegens dringende redenen weg moestĒ. Op een bepaald moment is zelfs door parlementariŽrs opgemerkt dat ministers er niet van op de hoogte zijn dat hun collega van FinanciŽn het land uitgaat. In mei was het een dienstreis naar Jakarta voor de 41e jaarvergadering van de IsDB. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in december 2015 is door assembleelid Mahinder Jogi opgemerkt dat er zelfs geluiden waren dat Hoefdraad tot dan al 200 dienstreizen op zijn naam had staan.
 

Moestadja, Pengel en Misiekaba op dienstreis

Op dit moment zijn ook de ministers van Arbeid en Volksgezondheid in het buitenland. In DNA is Misiekaba op dienstreis. Onlangs zijn Badrising en Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos ook teruggekeerd van dienstreizen. Opmerkelijk is dat deze reizen pas bekend worden gemaakt, nadat de politici en ministers reeds zijn vetrokken. Gegevens over toewijzing en betaling van buitenlandse reizen zijn in Suriname niet openbaar.

VP met vrouw en vrienden afgereisd

De echtgenote van vicepresident Ashwin Adhin en enkele vrienden reisden in maart eerste klas mee naar India in de marge van Adhins deelname aan het World Culture Festival en daaraan gekoppelde Global Leadership Forum (GLF) in New Delhi. Hoewel achteraf door het staatshoofd werd aangegeven dat de reis een schenking was van India, is dit nooit formeel door de Indiase ambassade bevestigd. In de diplomatieke wereld is het bijzonder ongebruikelijk dat ministers of erger nog onze tweede hoogste man van het land een dienstreis van een bevriend land accepteert en zijn familie en vrienden meeneemt. Een dergelijk aanbod wordt gebruikelijk zeer diplomatiek geweigerd en vervolgens reist men af op eigen kosten.

FR

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 11-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics