Nickerie.Net, zaterdag 11 juni 2016


Wijziging Amnestiewet is ongetwijfeld inmenging

11/06/2016  - Milton Hubard

PARAMARIBO - Advocaat Gerold Sewcharan is ervan overtuigd dat de wijziging van de Amnestiewet door het parlement in 2012 inmenging in de Decembermoordenzaak is. De advocaat, die de verdachte Roy Ritfeld verdedigt, kan zich niet voorstellen dat sommige juristen dit niet inzien. Met name politici, maar ook juristen, vinden namelijk dat de aanname van de Amnestiewet niet tot inmenging gerekend kan worden. “Dat is niet juist”, stelt Sewcharan kalm.

Advocaat Gerold Sewcharan. Advocaat Gerold Sewcharan.

Hij onderstreept dat De Nationale Assemblee insprong toen het Openbaar Ministerie op het punt stond zijn requisitoir te houden en zegt dat de wetswijziging ervoor zorgde dat de specifieke verdachten in het Decembermoordenproces niet vervolgd konden worden. "Dat is inmenging." Daarbovenop stelt de jurist dat er nooit eerder een poging is gewaagd om amnestie te verlenen aan deze verdachten en dat het parlement juist op het cruciale moment ingrijpt. "Al die jaren was er geen behoefte?" vraagt hij retorisch.

Sewcharan erkent dat het parlementaire werk voornamelijk bestaat uit het maken van wetten en dat dit een doorlopend proces is. Wat hij ook onderschrijft, is dat er altijd zaken in behandeling zullen zijn, terwijl er wetten worden gemaakt. Toch zullen deze wetten volgens hem geen betrekking hebben op lopende zaken.

"Het maken van wetten heeft ook beperkingen", zegt hij. Eén daarvan is dat er geen wetten mogen worden gemaakt, die een terugwerkende kracht hebben. Een andere beperking is dat een wet niet mag leiden tot inmenging.

Critici zeggen dat dit niet tot inmenging gerekend moet worden, anders zou het betekenen dat het parlement - doordat het constant wetten maakt - zich voortdurend inmengt in rechtszaken. Sewcharan twijfelt aan de deskundigheid van juristen die deze benadering ondersteunen. "Deze opvatting is niet juridisch." De advocaat is, anders dan vele anderen, niet verrast met de uitspraak van de Krijgsraad, omdat dit in het verlengde ligt van het eerdere besluit van het Hof van Justitie.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 11-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics