Nickerie.Net, donderdag 23 juni 2016


Somohardjo: Hoefdraad oorzaak financiŽle crisis

23/06/2016  - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, is de oorzaak van de huidige financieel-economische crisis in Suriname. Hij heeft actief bijgedragen aan de ontwaarding van de Surinaamse dollar door het beleid van de regering monetair te financieren, zei Pertjajah Luhur-fractieleider Paul Somohardjo donderdag in het parlement. Hoefdraad drukte geld zonder dat dit gedekt was, beschuldigde het assembleelid.

Hij vroeg zich af waarom president Desi Bouterse hem heeft aangesteld als minister van FinanciŽn. "Is het omdat hij de weg kende naar het IMF?" vroeg Somohardjo. Volgens de PL-leider gaat het volk enorm gebukt onder vooral de sterke ontwaarding van de Surinaamse munt en schulden in vreemde valuta niet meer kunnen betalen. Van talrijke burgers worden voertuigen en andere goederen door handelaren teruggenomen omdat ze achter zijn met aflossen en hun schulden niet meer kunnen betalen. Steeds meer burgers die op hun percelen en huizen een hypotheek hebben dreigen die via veilingen te verliezen, zei de politicus.

Hij voerde aan dat de regering wel mogelijkheden heeft om leningen te sluiten om haar beleid te kunnen uitvoeren, maar burgers hebben gelet op de precaire financieel-economische situatie die mogelijkheden niet meer. Somohardjo vroeg "ademruimte" voor de samenleving. Hij stelde de regering voor om met maatregelen te komen of een beroep te doen op schuldeisers om gedurende een jaar ervan af te zien terugbetaling te eisen van schuldenaars of het veilen van hun bezittingen aan te houden. Wanneer de economie over een jaar is hersteld zoals de regering verwacht zouden de terugbetalingen hervat kunnen worden.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 23-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics