Nickerie.Net, dinsdag 28 juni 2016


Waterschappen moeten verspilling helpen verminderen

27/06/2016  - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De waterschappen in Nickerie hebben ook als taak het enorme waterverlies te helpen tegengaan. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) maakt zich zorgen dat op één of andere manier veel duur water, dat wordt opgepompt, de Nickerierivier instroomt. “Vandaar dat wij met het instellen van de waterschappen de belanghebbenden ook een stukje verantwoordelijkheid willen geven om te helpen toezien dat er verandering hierin komt.” De bewindsman was afgelopen weekeind op werkbezoek in het westen van het land.

RO heeft in het najaarsseizoen 2015 ruim SRD 2,2 miljoen uitgetrokken voor het pompgemaal te Wakay. Hierdoor hadden de boeren irrigatiewater om hun arealen te bevloeien. Dikan noemt waterschappen deel van het decentralisatieproces. Er komt ook een keur zodat het beheer, de verantwoordelijkheid en de bijdrage van de belanghebbenden goed geregeld zijn.

De waterschappen moeten immers voor hun inkomsten zorgen. De bewindsman zegt dat de gevolgen van verspilling in de droge tijd voor geklaag onder de boeren zal zorgen. Hij noemt het belangrijk dat alle waterschappen samenwerken. De regering heeft vorige maand een ministeriële commissie ingesteld om binnen zes maanden verslag uit te brengen van alle infrastructurele werken, waardoor mankracht en machines beter ingezet kunnen worden.

In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Openbare Werken. RO probeert de gemeenschap bewust te maken zodat zij verantwoord omgaan met wat er is. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie heeft de minister gevraagd om bij de eerstvolgende pompperiode tijdig actie te ondernemen, zodat in de door LVV vastgestelde inzaaiperiode kan worden begonnen met inzaaien.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 28-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics