Nickerie.Net, zaterdag 02 juli 2016


Dew Baboeram geniet van brasa stevige brasa van zijn broers moordenaar Desi Bouterse

02/07/2016

PARAMARIBO - Humphrey Jeroe en Sandew Hira, initiatiefnemers van de herdenking van nabestaanden en slachtoffers van politiek geweld, kregen donderdag een stevige omhelzing van president Desi Bouterse. Dat gebeurde na zijn toespraak bij de herdenking nabij het monument van slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant. Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, zei dat er pas sprake kan zijn van verzoening na dialoog en waarheidsvinding.

Sandew Hira kreeg donderdag een stevige omhelzing van president Desi Bouterse.Sandew Hira kreeg donderdag een stevige omhelzing van president Desi Bouterse. Foto: dWT Archief

Na het initiatief van Hira, alter ego voor Dew Baboeram, om door dialoog de waarheid rondom de Decembermoorden te achterhalen, ziet Bouterse de actie van het comité als een belangrijke stap naar "steevaste verzoening". Hira is broer van John Baboeram, één van de slachtoffers van de Decembermoorden. Verschillende dignitarissen uit het binnenland en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog, ex-Jungle Commandoleden, leden van de Tucayana's en Angolaverzetsgroepen waren aanwezig. Ook diplomatieke vertegenwoordigers van de ambassades van Guyana, Venezuela en Argentinië, parlementariërs, de vicepresident en ministers toonden attentie.

Om eventuele uitspattingen te voorkomen, heeft het comité geestelijke leiders gevraagd om te bidden. Ronnie Brunswijk, die op de voorste rij zat, is bewust gehouden uit de rij van sprekers. Het comité wilde daarmee alle mogelijke politieke vermoedens over de activiteit buiten houden. "En we zijn niet politiek bezig", benadrukte secretaris Waldo Jameson die deze verklaring gaf aan de redactie. Op deze dag zijn alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld vanaf 1975 tot heden herdacht.

Comité-voorzitter Jeroe toonde zich opgelucht met deze eerste herdenking. "Politieke opvattingen kunnen ons van elkaar scheiden, maar emoties van pijn en verdriet verbinden ons." Hira omschreef het drama dat hij ervoer bij confrontatie met nabestaanden in het binnenland. "Haat kan veranderen in liefde en liefde kan de wereld veranderen. We staan aan het begin van een lange weg van dialoog en verzoening." Tussendoor zijn er tweehonderd namen van slachtoffers, ook die van de Decembermoorden, opgelezen. Het comité zal verder onderzoek verrichten om meer slachtoffers te achterhalen.

Na de toespraken is er één minuut stilte gehouden waarna er kransen zijn gelegd bij het monument. Het comité zal projecten schrijven en middelen bijeenbrengen om de nabestaanden in het binnenland tegemoet te komen. Jameson merkt op dat de nabestaanden in de stad meer geestelijke schade hebben opgelopen, terwijl die in het binnenland have en goed zijn kwijtgeraakt. De verdeelde meningen weerhouden het comité er niet van om de dag vanaf nu jaarlijks te gedenken.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT / Fos Network 02-07-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics