Nickerie.Net, donderdag 04 augustus 2016


Belfort: “NDP’ers hebben een onstilbare honger”

Assembleelid Edward Belfort (Abop) hecht er geen geloof in dat Suriname onder leiding van de huidige regeerders ertoe zal slagen om uit ‘de financiële ellende’ te geraken. Volgens de politicus heeft president Desi Bouterse drie tot viermaal de kans gehad om het land tot bloei te brengen. “Maar het is telkens bergafwaarts gegaan. Hij komt met mooie praatjes en verrijkt zichzelf. Nu zijn ze allemaal oud geworden en komen zij zich weer verrijken en het volk verarmen. Zij hebben een onstilbare honger”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. Volgens de politicus is het sinds de jaren `80 bewezen dat een klein groepje het land steeds in een wurggreep houdt. Het enige verschil dat hij nu met de coupperiode ziet, is dat mensen niet meer worden opgepakt en afgemaakt, maar dat zij middels de media worden vernederd en beledigd. “Zij zetten mensen aan om jou aan te vallen en lelijke dingen naar het hoofd te slingeren. Toen je vroeger sprak, werd je opgepakt en vaak genoeg keerde deze persoon niet meer naar huis. Indien hij wel terugkeerde, kwam hij zwaar mishandeld terug. Nu praat de ‘baas’ niet meer, maar speelt hij zijn ‘a-no-mi’ cultuur uit door anderen aan het woord te laten.” Belfort benadrukt dat de gemeenschap op moet komen tegen het wanbeleid. Indien zij haar stem niet laat horen, betekent het dat de mensen de situatie stilzwijgend accepteren. “Het zal straks richting zware protesten gaan, omdat men dit niet meer kan verdragen. Het is triest”, aldus Belfort.

‘Ik heb dichtbij het vuur gezeten’

Belfort, die minister van Justitie en Politie was in het babinet Bouterse-Ameerali, benadrukt dat hij dichtbij het vuur heeft gezeten. “Ik heb zelf gezien hoe deze man, die zich volkspresident noemt, werkt. Hij laat andere mensen de gemeenschap opjutten en heeft hij hierdoor zogenaamd niets gedaan. Dat is die man zijn a-no-mi beleid. Zo werkt hij.” Volgens de parlementariër kregen ministers onder het kabinet van Bouterse een vrees toen er rechtstreeks contact met hun werd opgezocht, omdat dit zelden werd gedaan. In zulke gevallen belde de president volgens hem om twee zaken: ‘Je moet iets doen of iets nalaten’. Het ‘iets doen’ zou dan volgens Belfort iets zijn dat in strijd is met de principes van de minister en zijn partij. Vaak genoeg werden zelfs boodschappers naar hem toegestuurd. Achteraf wanneer de gegeven opdrachten van de president misliepen, zweeg het staatshoofd in alle talen ooit deze opdracht te hebben gegeven.

‘Alles wat hij aanraakt, gaat kapot’

Belfort benadrukt dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat alles wat deze president en zijn NDP-garde aanraken, op den duur toch kapot gaat. Zo was het volgens hem met de Stichting voor de Ontwikkeling van de Machinale Landbouw te Wageningen en de suikerfabriek Marienburg die door wanbeleid van de toenmalige legerleider moest worden gesloten. Hetzelfde ziet Belfort nu gebeuren bij andere ondernemers die in de afgelopen jaren een klein onderneming hebben kunnen opzetten. De politicus benadrukt dat het nu opmerkelijk is hoeveel ondernemers gedwongen zijn hun deuren te sluiten door de steeds verergerende situatie. “Toch heb je mensen die geloven dat het goed gaat komen met het land. Ik was nog een tiener in de jaren ’80 en ik kan u zeggen dat ik ernstige armoede en grootschalige schaarste heb meegemaakt. De symptomen van nu waren toen ook zo begonnen. We moesten verplicht een bepaald merk spijsolie gebruiken die een ieder huiduitslag gaf. Dan mochten bepaalde producten niet meer worden geďmporteerd en werd het volk verplicht te bezuinigen. Bepaalde producten zijn nu al schaars en zitten medische instellingen maandelijks met een financieel probleem. Ook andere mensen kunnen niet over hun gelden beschikken. Ik had toen nog geloof dat alles goed zou komen. Echter hadden zij ons leugens verkondigd, zoals zij nu ook bezig zijn. Dubai mag men helemaal vergeten. Het is en blijft pinabai”, aldus de Abop’er.

FR

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 01-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics