Nickerie.Net, vrijdag 05 augustus 2016


Hugo Essed: “Ik ben misleid door de leugenaars”

“Ik ben verstandig geworden. Ik ben misleid door die leugenaars en niet alleen ik, maar vele anderen en als je erachter komt, dan moet je groot- en mansgenoeg zijn om te zeggen: “Hé, ik was fout,” zo simpel is dat.” Woorden van Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden in het 8 Decemberproces.

Suriname Herald sprak met hem naar aanleiding van een filmpje over zijn lidmaatschap van de Volksmilitie dat meerdere malen getoond wordt in een propaganda-uitzending van de regering. De Volksmilitie was een door het toenmalige regime in het leven geroepen paramilitaire burgereenheid. Die moest helpen het land te verdedigen tegen een mogelijke invasie. Het was onder leiding van Desi Bouterse die nu hoofdverdachte in het 8 Decemberproces is. “Ik ben altijd degene die misleid wordt door de leugenaars onder leiding van Bouterse en nu ben ik wel erachter gekomen,” zo typeert hij het feit dat hij nu tegen Bouterse is in het 8 Decemberproces.

Essed stoort zich niet aan de vele kritieken die nu worden geleverd. “Het doet me niets. Men mag zeggen wat men wil. Ik ben geen verdachte in de 8 Decembermoorden, dus ik ben niet ter discussie. Ze mogen uithalen wat ze willen. Zelfs als men het hoofd kaal wil scheren; het doet me niets,” zegt Essed spottend.

Volgens Essed wordt hij alleen maar sterker in zijn positie door deze aantuigingen. “Het is bekend dat ik in de Volksmilitie was; bekend bij de verdachte, bekend bij de nabestaanden en samenleving die dit proces langer dan dertig jaar volgen. Dus ik weet niet wat het issue is,” zegt de advocaat van de nabestaanden. Hij ziet dit alles als een strategie om de aandacht op het 8 Decemberproces te verstoren.

Jerrel Harderwijk

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / SRHerald 05-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics