Nickerie.Net, dinsdag 09 augustus 2016


Inheemsen krijgen vergunning voor protestloop

08/08/2016 17:00 - Gilliamo Orban

PARAMARIBO - De groep inheemsen heeft wel een vergunning gekregen van de overheid voor de dinsdag geplande vreedzame protestloop vanuit dr. Sophie Redmondstraat (Ondrobon) naar het Onafhankelijkheidsplein. Dat in tegenstelling tot de protestgroep ‘We zijn Moe’ die voor 5 augustus toestemming had gevraagd voor een stille protestloop vanaf het monument voor Gerechtigheid en Vrede aan dr. Sophie Redmondstraat naar het op steenworpafstand gelegen gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat.

Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda.Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda.

Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost geconfronteerd hiermee, zegt dat de loop van de inheemsen een heel ander karakter heeft dan die van 'We zijn Moe'. "Het is een hoogtijdag voor de inheemsen", zegt de burgervader, doelend op de Dag der Inheemsen. De inheemsen zullen protesteren tegen onder meer het niet erkennen van hun grondenrechten. Miranda wijst erop dat de situatie ook anders was voor 'We zijn Moe' namelijk de omgeving van het gerechtsgebouw was afgebakend in verband met het 8 Decemberproces, waardoor zij werden belemmerd.

Voor de Amerikaanse ambassade, schuin tegenover het monument voor Gerechtigheid en Vrede, geldt dat Suriname internationaal niet in verlegenheid mag worden gebracht, indien zaken uit de hand dreigen te lopen. De dc zei eerder dat er niet voldoende politieagenten beschikbaar waren om de groep te begeleiden. Aangezien ze hard nodig zijn om de toenemende criminaliteit de kop in te drukken. Miranda hiermee geconfronteerd blijft hierover oppervlakkig.

Curtis Hofwijks, voorzitter van 'Wij zijn Moe', kwalificeert de argumenten van de dc als "goedkope excuses" nu een andere groep wel een vergunning heeft gekregen voor een vreedzame protestloop. "We hebben ze door, maar wij gaan door met onze acties met of zonder vergunning", zegt hij. Hofwijks benadrukt dat hij geen vergunning nodig heeft om te demonstreren, omdat het recht op een vreedzaam protest is verankerd in de grondwet.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 07-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics