Nickerie.Net, zaterdag 20 augustus 2016


Oogst voorjaarsseizoen aangevangen - padieopkoopprijs nog steeds onder de kostprijs

In het rijstdistrict Nickerie zijn enkele padieboeren reeds begonnen met het binnenhalen van de voorjaarsoogst. Van padieverbouwer Jimmy Tjon A Tsoi, verneemt de krant dat de opbrengst goed te noemen is. Echter is hij niet te spreken over de stagnaties die de boeren ondervinden door de aanhoudende regens. Dit brengt in deze tijd van economische crisis extra kosten met zich mee, omdat alle prijzen, ook in de rijstsector, zijn verhoogd. De krant sprak ook enkele padieboeren die nu ook aan het oogsten zijn en zij zeggen ook blij te zijn dat zij van hun afnemer/opkoper, het rijstbedrijf INI-DIA, een opkoopprijs van SRD 80 per baal natte padie van 79 kg aangeboden krijgen. De prijs lijkt hoog, maar door de waardedaling van de SRD is de prijs nog altijd lager dan de kostprijs.

Tjon A Tsoi zegt te hopen dat de oogst eind augustus zijn piek zal bereiken, wat kan maken dat de opkoopprijs door de concurrentie hoger zal komen te liggen. “We hebben in de afgelopen periode tweemaal extra kosten gemaakt door de ontwikkeling van de stijgende koers”, merkt Tjon A Tsoi op. Hij geeft aan dat de opkoopprijs het afgelopen seizoen tussen de SRD 55 en SRD 60 lag. De padieboer zegt dit seizoen te verwachten dat de prijs voor een baal padie uiteindelijk tussen SRD 85 en SRD 90 zal liggen. Hij zegt deze conclusie te trekken, omdat de exporteur met een koers van SRD 7,25 voor een US-dollar ook meer winst gaat maken ook al zou de exportprijs per ton lager worden in vergelijking met het vorig seizoen. “We zijn positief gestemd dit seizoen en zien de goede ontwikkelingen in de sector tegemoet”, zegt Tjon A Tsoi.

De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Arrynandan Oemraw, had de vorige week nog laten weten dat zijn belangenorganisatie de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft gevraagd om te bemiddelen met de SPBA en de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) over een aannemelijke opkoopprijs. Hij zegt geluiden te hebben gehoord dat de opkopers dit seizoen weer SRD 60 tot SRD 65 willen bieden. Dit bedrag is niet rendabel en komt volgens Oemraw met de huidige koers beneden de US-dollar 10. Oemraw is zich ervan bewust dat het vaststellen van de opkoopprijs niet in de competentie van het ministerie ligt, maar hij wil toch een beroep op minister Algoe doen om de boeren uit hun benarde positie te helpen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 10-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics