Nickerie.Net, maandag 29 augustus 2016


Ruim SRD 128 miljoen verdampt met Project Naschoolse Opvang

29/08/2016  Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO - Dat president Desi Bouterse het Project Naschoolse Opvang weleens heeft getypeerd als een “meki nyang project” of "nyang patu" is voor de verbeelding nog maar op zijn zachtst uitgedrukt. De inhoud van het evaluatierapport slaat alles. Meer dan SRD 128 miljoen is verdampt en kan niet worden verantwoord. Dit bedrag heeft overigens alleen betrekking op de keukens.

De inhoud van het evaluatierapport Naschoolse Opvang laat zien dat meer dan SRD 128 miljoen niet kan worden verantwoord.Opmerkelijk in het rapport is de namenlijst van bijkans negentig keukenhouders en daarvoor verantwoordelijke personen. Op die lijst prijken namen van huidige en voormalige assembleeleden. De inmiddels overleden Henk Venoaks die sinds het begin van dit project de leiding heeft gehad, was praktisch slechts een marionet. Alle besluiten, toewijzingen en aankopen werden door andere, ook in het rapport genoemde personen, gedaan. Even opmerkelijk is dat deze personen ook als hoofdverantwoordelijke worden genoemd in het spraakmakende rapport van de organisatie van Carifesta 2013. Daaruit blijkt dat miljoenen zijn verdampt.

Mooier nog: enkele van de personen die genoemd worden in het evaluatierapport Naschoolse opvang zijn belast met het nieuwe melk- en yoghurtproject, dat als tussentijds alternatief geldt voor de naschoolse opvang. Weer opmerkelijk is dat de dienstverleners van het project óf dezelfde personen zijn die belast zijn met de organisatie, óf een directe link met hen hebben. In het evaluatierapport wordt niets gezegd over de impact van het project op de hoofddoelen, namelijk begeleiding, curriculum en sport voor kinderen op de basisscholen na de reguliere schooltijd. Het rapport is volgens de bronnen niet nu, maar bijkans acht maanden terug afgegeven aan het ministerie. "We denken dat het angstvallig geheim is gehouden."

In het evaluatierapport wordt vermeld dat er geen enkele meetindicator is op het effect van het project op de leerprestaties van de kinderen. "Maar dat is geen nieuws, omdat in de afgelopen maanden sinds het rapport is samengesteld, niemand, ook het ministerie niet, een verklaring heeft weten te geven over de schoolresultaten", zeggen de bronnen, die de informatie alleen hebben willen prijsgeven en ter beschikking hebben willen stellen aan de redactie nadat zij ervan verzekerd zijn geworden dat zij anoniem blijven. "We doen dit, omdat het meer dan misdadig is. Als je van de rijken steelt is het al erg, maar dat je op deze manier de kinderen en de toekomst van het land berooft is crimineel", aldus de bronnen.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / Hubert Rampersad 10-08-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics