Nickerie.Net, Wednesday 12 October 2016


Landelijk onderzoek: 18% Nickerie heeft suikerziekte

Een landelijk onderzoek wijst uit dat 18% van Nickerie suikerziekte heeft en dat is bijna 1 op de 5. De Lions Clubs Nickerie en Parwani hebben Nickerianen in de gelegenheid gesteld om de ogen te screenen, bloedsuiker en bloeddruk te meten. Dit in samenwerking met Eye-Centre van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES).

Inder Jaglall van Lions Club Nickerie geeft aan dat het de bedoeling is dat de mensen vroegtijdig kunnen inspelen op de resultaten van het onderzoek. Deze chronische ziekten zijn 'killing' in het district. Door de potentiŽle diabeten tijdig te ontdekken, kan men de ziekte aanpakken zodat er complicaties kunnen worden voorkomen. Jaglall zegt dat er veel onwetendheid is bij de bevolking, vandaar zoveel diabeten in het district.

Liesbeth Berggraaf van SDES deelt mee dat zij een heel hoog suikergehalte heeft gemeten. Bij enkele mensen zelfs 30, maar de patiŽnt vindt dat er niets aan de hand is. Dit noemt Berggraaf onwetendheid. Zij geeft aan dat mensen niet beseffen hoe erg de situatie is als je met een te hoge bloeddruk en of een hoge bloedsuikerspiegel rondloopt.

Berggraaf zegt dat het gemene van bloedsuiker is, dat je geen klachten krijgt, het beschadigt jouw lichaam van binnen, het beschadigt de bloedvaten waardoor deze gaan lekken. Mensen kunnen hierdoor blind worden. De vaten in de nier gaan lekken, daarom gaat men dan moeten dialyseren. Volgens Berggraaf beseffen de huisartsen in Nickerie nog niet dat je in een drukke poli van 120 patiŽnten 's morgens, geen adequate behandeling kan geven aan iemand met diabetes. Voor zo een patiŽnt heb je zeker 45-60 minuten nodig. De huisartsen zouden deze mensen kunnen verwijzen naar de one stop shop, zodat zij beter geÔnformeerd kunnen zijn over diabetes.

Jerrel Pawiroredjo van Eye Centre geeft aan dat er veel diabetes voorkomt in Nickerie. Als bij onderzoeken is gebleken dat de patiŽnten voor vervolgonderzoek moeten, dan worden er afspraken gemaakt met hen. Er hebben zich meer dan 150 personen laten screenen op bloedsuiker, bloeddruk en oogcontrole. De Lions blikken terug op een succesvol project.

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 11-10-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics