Nickerie.Net, Thursday 10 November 2016


Inflatie schiet naar ruim 77 procent

10/11/2016

PARAMARIBO - De kosten van levensonderhoud zijn in september in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, met gemiddeld 77,1 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers die het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) woensdag heeft prijsgegeven. Ten opzichte van een maand eerder zijn de prijzen met gemiddeld 5,3 procent gestegen.

Inflatie schiet naar ruim 77 procentHet inflatiecijfer van Suriname behoort tot het hoogste in de wereld. Tot de verkiezingen van mei 2015 was de twaalfmaandsinflatie stabiel met een gemiddelde van 2,5 procent. Tussen juni en oktober 2015 steeg dit naar een gemiddelde van iets minder dan 5 procent. In november begon het echt mis te gaan na de verhoging van de stroom-, water- en brandstoftarieven en de devaluatie van de Surinaamse munt. Dat leidde direct tot een twaalfmaandsinflatie van 20,7 procent die in de maanden daarna consequent bleef toenemen.

De cijfers over september zijn de eerste die zijn gebaseerd op een aangepast basispakket dat het ABS nu hanteert. Volgens directeur Iwan Sno is het gebruikelijk dat dit pakket iedere vijf jaar wordt 'gereviseerd', omdat de behoeften van consumenten ook veranderen.

Niet alleen de consumenten lijden onder de crisis die vooral het gevolg is van geldgebrek van de overheid, ook bij het ABS zelf laat dit zich voelen. Sinds oktober vorig jaar is het bureau maar liefst negen keer geconfronteerd met acties van het personeel, in de meeste gevallen omdat de salarissen te laat werden betaald. Dit werd veroorzaakt doordat de betaling van de overheid aan het ABS uitbleef. Sno spreekt de hoop uit dat in de toekomst het werk van het ABS wel gegarandeerd kan worden omdat statistieken onmisbaar zijn.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 08-11-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics