Nickerie.Net, Wednesday 16 November 2016


Wakaypompen woensdag mogelijk stilgelegd door brandstoftekort

16/11/2016 - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De pompen te Wakay in Nickerie, die vorige week tot grote opluchting van de rijstboeren na lange tijd weer zijn opgestart, komen waarschijnlijk woensdag weer stil te liggen. Directe oorzaak is een tekort aan brandstof.

Wakaypompen woensdag mogelijk stilgelegd

Wakaypomp, dWT Archief

Richenel Small, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMPC), zegt dat er bij het herstarten slechts een kleine brandstofvoorraad beschikbaar was, waarmee het pompgemaal maximaal twaalf dagen kon draaien. "We zouden binnen enkele dagen na de opstart honderdduizend liter brandstof en de bijbehorende smeermiddelen aangeleverd krijgen, maar tot heden heeft de levering niet plaatsgevonden", aldus Small. Hij zegt druk bezig te zijn met de leverancier. "Maar die wil van de overheid eerst garanties hebben over de betaling."

Sinds de pompen vorige week aan de praat zijn gekregen, konden de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier weer worden bevloeid en kwam de inzaai van padie goed op gang. "Maar die dreigt nu in gedrang te komen", zegt rijstboer Radjinder. Volgens hem moeten de plannen over het ontwikkelen van nieuwe rijstrassen nu achterwege gelaten worden. "Het zijn allemaal mooie plannen maar nu hebben wij water nodig. Laat de overheid eerst dat vraagstuk oplossen."

Hij zegt dat als de pompen weer uitvallen, het peil in de Nannizwamp binnen enkele dagen een niveau bereikt waardoor het bevloeien van de arealen via normale zwaartekracht niet mogelijk zal zijn.

Guido van der Kooye, coördinator van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij Regio- West, is intussen op de hoogte gesteld over het brandstoftekort. De LVV-voorman in Nickerie zegt dat hij via zijn ministerie probeert voor elkaar te krijgen dat de levering alsnog kan plaatsvinden, zodat er geen onnodige onderbreking optreedt in de inzaai. Uit cijfers van LVV blijkt dat tot vorige week ongeveer twaalfhonderd hectare al was ingezaaid.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 15-11-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics