Nickerie.Net, Monday 28 November 2016


Demonstranten bij viering Onafhankelijkheidsdag Commewijne

26-11- 2016

Suriname heeft gisteren zijn 41 jaar staatkundige onafhankelijkheid gevierd. Op 25 november 1975 begon een nieuw tijdperk voor ons land. Suriname mocht toen zelf bepalen hoe het land zal groeien en wat het zal doen om volwassenheid te bereiken. In Suriname, Nederland en elders in de wereld wordt de Srefidensi Dey gevierd middels allerlei festiviteiten. Dit jaar was de officiële viering in het district Commewijne. Oost-Westverbinding, ter hoogte van Tamanredjo, werd voor ongeveer een kilometer afgebakend voor rijdend verkeer. Zoals traditioneel werd er een statische parade gehouden door de gewapende machten en nam het staatshoofd van de republiek het defilé af. Aan de parade namen ook Frans-Guyanese gewapende machten deel. De president heeft dit jaar rijdend de ceremoniële inspectie gepleegd.

Duizenden Surinamers en niet-Surinamers trokken naar het district toe om de viering mee te maken. Het was zoals enkelen tussen het publiek aangaven een ongekende drukte. De dag begon in stilte, alle aanwezigen keken vol verwachtingen uit naar de activiteiten. Direct na de aankomst van de president was er iets op te merken dat ongekend is voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag. Een groep mensen had zich ook begeven richting Commewijne met borden en opschriften zoals “Hier is wel geld?”, “Nog meer dc’s”, “Anticorruptiewet”, “Pe a moni de?”, “Waar is de staatsvijand gebleven?” etc. De groep hield de borden op toen president Desi Bouterse terugkeerde van de ceremoniële inspectie van de gewapende machten. De demonstranten waren na enkele momenten niet meer te spotten.

Het opgepoetste rollend materiaal (vooral de MSD) trok zeker veel aandacht van het publiek. Commewijne is het vijfde district naast Paramaribo, Para, Nickerie en Wanica waar de Onafhankelijkheidsdag is gevierd. Dc Remy Pollack was meer dan tevreden met de opkomst. Hij kreeg een budget van SRD 90.000 om het feest te organiseren. De weersgoden hebben meegewerkt om het volgens hem tot een succes te maken. Het defilé werd afgesloten met een luchtshow door de drie nieuwe Chetak helikopters van het Nationaal Leger.

 

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2016/11/Protestanten-storen-viering-Onafhankelijkheidsdag-Commewijne-niet-1.jpg

 

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2016/11/Indrukken-Srefidensi-2.jpg

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 26-11-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics